“Niži službenici i mito drmaju diplomacijom”

BURA NA ZRINJEVCU Teške optužbe sindikata u MVPEI-ju:
“Niži službenici i mito drmaju diplomacijom”

Autor Nikola Sever Šeni

Državna tajnica B. Matković i ministar G. Jandroković
Državna tajnica B. Matković i ministar G. Jandroković

Foto: Mišo Lišanin

vl_logoKarijerni diplomat u 12 godina nanizao je izvrsne ocjene, ali nije napredovao. Njegov kolega u četiri je godine napredovao tri puta. Ovakvih slučajeva ima u Ministarstvu vanjskih poslova i na njih smo odlučili upozoriti – kaže sindikalna povjerenica u Ministarstvu vanjskih poslova Tuga Tarle, koja je na problem napredovanja, ali i zlostavljanja na radnom mjestu, upozorila i u sindikalnom biltenu koje prima članstvo.

Većina su politički
U biltenu su navedeni svi problemi u Ministarstvu, ali i prijedlozi kako ih riješiti: “revizija promaknuća kako bi se poništili učinci mita i nepotizma”, “eliminiranje zapošljavanja na bazi kronizma, klijentelizma”…

mvpei_vl180109U dva mjeseca, koliko šefuje sindikatom, Tarle je primila dvadesetak pritužbi koje je proslijedila kadrovskim službama. Žrtve i zlostavljače nije željela otkriti jer smatra da se problemi moraju najprije pokušati riješiti unutar kuće.

Umjesto toga, iznosi podatke koji potkrepljuju tvrdnje da neregularnih napredovanja ima: u prosjeku, u diplomatskim predstavništvima demokratskih zemalja radi najviše 30 posto političkih diplomata na najvišim funkcijama, dok u Hrvatskoj karijerni diplomati ne mogu niti doći do najviših funkcija. Zbog nenapredovanja karijernih diplomata u pojedinim misijama šefovi se ponašaju despotski, zlostavljaju one koji im se suprotstavljaju…

– Ako se ljudi dosad nisu javljali Ministarstvu, to je znak da nešto ne štima, da vladaju strah i nepovjerenje – kaže Tarle, uz napomenu kako sami šefovi Ministarstva nisu ti koji se igraju karijerama.

Igra karijerama
– Postoji jedna niža razina službenika koji rade po principu nuđenja gotovih rješenje nadređenima. Pojkedini šefovi mogu svojom lošom ocjenom, danom iz hira ili nekog animoziteta, zaustaviti nekog diplomata u napredovanju na duži rok.

Zbog toga mi u sindikatu promišljamo i nove načine ocjenjivanja rada. Ideja nam je da ocjena ne bude u rukama samo jednog čovjeka nego da nečiji rad vrednuje grupa stručnjaka – zaključuje Tarle.

U dopisu koji potpisuje glasnogovornik MVPEI-ja Mario Dragun stoji kako se sva zapošljavanja, promaknuća, ocjenjivanja rada djelatnika provode isključivo u skladu sa zakonima, vrijedećim propisima i aktima. Napominju također da godine radnog staža nisu jedini uvjet za promaknuća. Sa sindikatom su, nastavlja Dragun, u stalnoj komunikaciji kako bi unaprijedili radne uvjete.