NJEMAČKA: MERKEL TRAŽI VEĆU RADNU FLEKSIBILNOST

NJEMAČKA: MERKEL TRAŽI VEĆU RADNU FLEKSIBILNOST

merkelZAGREB, 25. svibnja 2006. (Hina) –   Njemačka kancelarka Angela Merkel zatražila je veću fleksibilnost tržišta rada čime je otvorena nova linije fronte između šefice vlade i njemačkih sindikata, piše u četvrtak list Financial Times.

Govoreći na kongresu Saveza sindikata DGB u Berlinu, Merkel je odbacila zahtjeve da se minimalna plaća odredi na jedinstvenih 7.50 eura po satu, te je rekla da sustav suodlučivanja, koji njemačkim radnicima daje jaku ulogu u korporativnom sustavu donošenja odluka, treba biti prilagođen “novoj poslovnoj realnosti u Europi“.

Kancelarka, koja je ovoga tjedna boravila u posjetu Kini, kazala je da Njemačka mora biti spremna na rastuću međunarodnu konkurentnost.

Rekla sam to u Kini i kažem to ovdje … više se ljudi no u prošlosti natječe za najbolje ideje, a viši standard života koji smo dostigli uzimamo zdravo za gotovo“, naglasila je. Kancelarkin govor, njezino prvo važnije obraćanje sindikatima otkad je preuzela vlast u studenom, bio je popraćen je zvižducima.

Michael Sommer, čelnik DGB-a, rekao je kasnije da će sindikalni pokret učiniti sve kako bi osigurao da vlada ne provodi politiku koja ide protiv radnika.

Više nego u nekoliko nedavnih govora, Merkel je naglasila potrebu za “strukturalnim reformama” tržišta rada, te reformom sustava zdravstvenog osiguranja. “Trebamo promjenu. Moramo zadržati ono što je dokazalo svoju vrijednost, ali promijeniti ono što nam je teret“, rekla je.

Pozvala je primjerice da se uvede razina minimalnih plaća po specifičnim sektorima umjesto minimalne plaće jednake za sve. Prijedlog sindikata za jedinstvenu minimalnu plaću koja bi pokrila sve sektore “neće stvoriti radna mjesta” već će ih uništiti čineći rad preskupim, kazala je.

Ako kineska ekonomska ekspanzija ugrožava standard radnika u Njemačkoj, što onda mogu očekivati zaposleni u Hrvatskoj
Ako kineska ekonomska ekspanzija ugrožava standard radnika u Njemačkoj, što onda mogu očekivati zaposleni u Hrvatskoj