NOVA TV: Rješenje financiranja profesionalnih vatrogasnih postrojbi konačno na pomolu?

NOVA TV: Rješenje financiranja profesionalnih vatrogasnih postrojbi konačno na pomolu?

logo_mali_novatv(Nova TV, 16. studenoga) Šokantno, ali istinito. U proračunu za iduću godinu, zaboravilo se na vatrogasce. Financiranje postrojbi u gradovima, postalo je upitno. Naime, ne usvoje li se izmjene i dopune Zakona o vatrogastvu po hitnom postupku, od 01. siječnja 2005., vatrogasne bi se postrojbe trebale financirati iz gradskih i općinskih proračuna, ionako nedovoljnih i za Zagreb - 09.04.03. -  pozar skladista u slovenskoj ulici - foto:Daniel Kasapdruge osnovne potrebe. Dodajmo tome kako je preko 20 vatrogasnih postrojbi do sada u potpunosti financirano od strane države, jer se nalaze na područjima posebne državne skrbi.

Od Nove Godine vatrogasci možda neće dobiti niti lipe iz državnog proračuna. Naime, Zakon o vatrogastvu iz 2000.-te, izglasan je u posljednji čas. Već tada je rečeno kako će se neki članci morati mijenjati, ovisno o mogućnostima lokalnih samouprava. No, niti su se članci mijenjali, niti je donesen novi Zakon. Na snazi je, dakle, stari, koji u članku 58. kaže kako država od 01. siječnja 2005., prestaje financirati vatrogasce. A upravo tada, izlaze i iz nadležnosti MUP-a, i prelaze pod ravnateljstvo Uprave za zaštitu i spašavanje.

Magdic_ured180Mladen Magdić, predsjednik Odbora profesionalnih vatrogasaca rekao je za Novu TV:
Do 31.12.2004. MUP je nama još uvijek resorno ministarstvo i oni su trebali pokrenuti te izmjene, no u razgovoru s financijama, to nije bilo upitno do prije nekih par dana.
No kada je ministarstvu financija upućen zahtjev za izradu minimalnih standarda, oni su se pozvali na postojeći zakon u kojem se sve prebacuje na lokalnu samoupravu. No, tamo nema dovoljno novca niti za sufinanciranje zdravstva, školstva i socijalne skrbi. Vatrogasci kažu kako su se našli u zrakopraznom prostoru, bez ionako premale pomoći države.
Svake godine je to bila zacementirana cifra od 237 milijuna kuna i pokrivali smo se kako smo mogli. Postrojbe neke stvari nisu isplaćivale, nije se kupovala oprema, pa smo došli do toga da smo morali slati inspektore zaštite na radu, jer ljudi nemaju čizme, rukavice, nemaju zaštitnu odoru.” kaže Mladen Magdić.

Sindikat je prošli tjedan saborskim zastupnicima predao zahtjev da se po hitnom postupku pokrenu izmjene i dopune postojećeg zakona.
Prema saznanjima sindikata, zahtjev je podržalo već više od 30 oporbenih zastupnika. No, vidjevši da je vrag odnio šalu i da bi oporba na ovoj problematici mogla skupiti podosta bodova, vladajuća garnitura odlučila ih je preduhitriti. Danas je na užem kabinetu Vlade odlučeno da se po hitnom postupku ide u izmjenu zakona već na idućoj sjednici.

Mladen_JurinMladen Jurin, glavni vatrogasni zapovjednik, izjavio je:
Mi smo u tom prijedlogu koji će biti upućen prema Vladi naravno unijeli i to, dakle, sredstva će se vjerojatno povećati za svotu koja je potrebna za poštivanje kolektivnog  ugovora.
Vatrogasci se nadaju kako će na Markovu trgu shvatiti da upitnik nad financijama dovodi u pitanje opstanak vatrogasnih postrojbi, a samim tim i sigurnost građana. Jer ponovi li se primjerice, nevrijeme slično onom od prije nekoliko dana, potrebne vatrogasne intervencije  morat će, kažu, obavljati netko drugi. A doći će i ljeto i nova protupožarna sezona…
Sonja Dasović