Novac za sređivanje gruntovnice utrošen na plaće referenata

Novac za sređivanje gruntovnice utrošen na plaće referenata

Piše: Ivanka Toma
Gdje je završilo deset milijuna kuna Grada Zagreba?

Jutarnji_weblogoZAGREB – Kako je potrošeno deset milijuna kuna koje je Grad Zagreb preko Ministarstva pravosuđa dodijelio za sređivanje stanja u zagrebačkoj gruntovnici? Poznavatelji rada zagrebačke gruntovnice tvrde da su ti novci otišli na plaće i hotelski smještaj referenata koji su iz Istre i drugih krajeva Hrvatske došli u Zagreb, te radili na predmetima koji su se na kraju samo statistički pokazivali kao riješeni.
Neki su prekovremenim radom u zagrebačkoj gruntovnici zarađivali mjesečnu plaću i do 25.000 kuna, a uobičajena primanja referenata kretala su se u iznosu od 16.000 kuna. GruntovnicaUpućeni u rad gruntovnice kažu da je kvaliteta posla, koji su ti referenti obavili upitna, ali ne zbog njih, nego zbog propisa.
Naime, projekt rješavanja zaostataka u gruntovnici koji je pokrenula bivša ministrica Vesna Škare-Ožbolt velikim dijelom se bazirao na propisu prema kojem su se odbacivali svi predmeti u kojima je nedostajao neki dokument. Odbačen predmet statistički je riješen.
Prema našem izvoru, za svaki, pa i odbačajem riješeni predmet, referent bi dobio 50 kuna, a oni koji su imali ovlast potpisivanja još 25. Da je takav propis loš jer se odbačeni predmeti vraćaju ponovno na sud, upozoravalo je više stručnjaka. Među njima i bivši predsjednik Ustavnog suda Jadranko Crnić.
Odredbe o odbacivanju predmeta Crnić je nazvao nehumanima i upozoravao da se odbacivanjem predmeta generiraju žalbeni postupci, te da se nanosi šteta strankama jer zahtjeve moraju podnositi iz početka zbog čega gube red. Na pitanje kako su potrošena sredstva Grada Zagreba, u Ministarstvu pravosuđa kažu da su otišla za prekovremeni rad referenata na smanjenju zaostataka.