NovaTV o stanju u Državnoj upravi za zaštitu i spašavanje

NOVA TV Državna uprava za zaštitu i spašavanje ponovno diže prašinu

112_NovaTV060109_filmNajava: Unatoč nedavnoj smjeni ravnatelja Državne uprave za zaštitu i spašavanje centar 112 nikako da profunkcionira. Sada se bune i djelatnici, a skupo plaćeni komunikacijski sustav nije najbolje iskorišten.

 

Prilog: U Državnoj upravi za zaštitu i spašavanje ne prestaju svađe. Sindikat upozorava da je dio zaposlenika pod neprestanim mobingom uprave. No, to nisu i jedini problemi.

Ton Stjepan Gamilec:  – Najveći propust je nefunkcioniranje nove opreme, koja je kupljena, na koju je utrošen novac, a ta oprema nije u funkciji. To je jedan od najvećih propusta.

Prilog: Novi komunikacijski sustav građane je stajao 10 milijuna kuna. Koristi se u Zagrebu i Splitu, no čini se da u praksi ima nedostataka.

Ton Vinko Prizmić: – Tako da smo mi i u buduće prisiljeni koristite se analognom, starom tehnologijom i sa nekim našim mobilnim repetitorima.

Prilog: No, uprava opovrgava da se češće koristi stari komunikacijski sustav. Kažu, koristi se isključivo novi.
Ton Pavao Britvić: – Jer to predstavlja integrirani sustav. To je sustav koji predstavlja integraciju telefonije i računala, geografski informacijski sustav je unutra sadržan i operativni sustav upravljanja istovremenim situacijama.

Prilog: Broj 112 građani mogu nazvati u bilo koje doba dana ili noći, ako im je potrebna pomoć. No, građani o ovom broju ne znaju mnogo jer ne postoji sustavna edukacija.

Ton Stjepan Gamilec: – U Americi se ne može dogoditi da malo dijete ne zna koji broj treba nazvati u nekakvim žurnim situacijama. Kod nas, da napravimo anketu, vrlo mali broj ljudi zna da postoji broj 112 i da ga se može nazvati. –
Ton reporter: – Jel vi znate čemu služi ovaj broj 112?
Ton prolaznik: – Nemam pojma.
Ton drugi prolaznik: – To je služba za spavanje, rescue 911 jel?
Ton reporter: – Da. Da li bi ti palo napamet ovako da se nešto dogodi da zoveš njih ili prije policiju ili hitnu?
Ton prolaznik: – Pa prije njih, policiju i hitnu iz neke navike.

Prilog: Iz navike ili ne, sigurno je da Državna uprava za zaštitu i spašavanje ponovno diže prašinu.