Novi fizički sukob u Požeškoj županiji

Novi fizički sukob u Požeškoj županiji

Jutarnji_weblogoPOŽEGA – Do novog naguravanja u zgradi Požeške županije došlo je danas ujutro. Nakon što su tijekom štrajka, okončanog u petak, zaposlenici zapriječili ulaz strankama u zgradu, ovog puta zaštitari nisu dopustili ulazak za 17 namještenika i službenika koji su dobili otkaze ili su ostali neraspoređeni, no sve do danas dolazili su na posao.
Oni smatraju da je župan Zdravko Ronko postupio mimo sporazuma sa Sindikatom državnih i lokalnih službenika i namještenika koji je predviđao moratorij na rješenja o nerasporedu ili otkazima dok je trajao štrajk te da imaju pravo na otkazni rok i neiskorištene godišnje odmore.

JL101006_PozegaTijekom dana sa županom Ronkom su se sastali i predstavnici sindikata koji su nakon jednosatnog sastanka izjavili da župan ostaje pri svojoj odluci da 17 djelatnika ne može ući u zgradu Županije.
– To je volja poslodavca iako smo očekivali da će biti drukčije, odnosno da rješenja za neraspoređene djelatnike neće biti aktivirana dok ne utvrdimo način njihova zbrinjavanja. Prema zakonu, neraspoređeni službenici nisu u obvezi dolaziti na posao jer su samo formalno u radnom odnosu nakon primjene nove sistematizacije kojom su njihova dosadašnja radna mjesta ukinuta, ustvrdio je dopredsjednik Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika Boris Pleša.
Županijski povjerenik tog sindikata Ljuban Ćolić izjavio je da će pregovori sa županom o sudbini 17 djelatnika biti nastavljeni te da će se barem za dio njih naći posla u državnoj ili lokalnoj službi dok će ostali dobiti otpremnine. Župan Zdravko Ronko smatra pak da osobe koje nemaju radnih zadataka ne trebaju dolaziti na posao.
– Imali smo određenih naznaka da bi moglo doći do ekscesa – kratko je župan Ronko objasnio angažiranje zaštitara.
Piše: K. Balog
Foto: Franjo Kerep

Zaštitari ponovo na ulazu u Županiju

rvatop

Jutros nova naguravanja u zgradi Županije, ovog puta zaštitari nisu dozvolili ulazak za 17 namještenika i službenika koji su dobili otkaze ili su ostali neraspoređeni no sve do danas su dolazili na posao. Oni smatraju kako je župan Zdravko Ronko postupio mimo sporazuma sa Sindikatom državnih i lokalnih službenika i namještenika koji je predviđao moratorij na rješenja o nerasporedu ili otkazima dok je trajao štrajk te da imaju pravo na otkazni rok i neiskorištene godišnje odmore. Tijekom dana sa županom Ronkom su se sastali i predstavnici Sindikata koji su nakon jednosatnog sastanka izjavili kako župan ostaje pri svojoj odluci da 17 djelatnika ne može ući u zgradu Županije.

Pozega101006_374

To je volja poslodavca iako smo očekivali da će biti drugačije, odnosno da rješenja za neraspoređene djelatnike neće biti aktivirana dok ne utvrdimo način njihova zbrinjavanja. Prema zakonu neraspoređeni službenici nisu u obvezi dolaziti na posao jer su samo formalno u radnom odnosu nakon primjene nove sistematizacije kojom su njihova dosadašnja radna mjesta ukinuta“, ustvrdio je dopredsjednik Sindikata državnih i lokanih službenika i namještenika Boris Pleša.

Županijski povjerenik tog sindikata Ljuban Ćolić izjavio je kako će pregovori sa županom Ronkom o sudbini 17 djelatnika biti nastavljeni te da će se bar za dio njih naći posla u državnoj ili lokalnoj službi dok će ostali dobiti Zdravko Ronko smatra pak da osobe koje nemaju radih zadataka ne trebaju dolaziti na posao, a u ponedjeljak nisu niti htjeli primiti rješenja. O angažiranju zaštitara Ronko je izjavio. “Imali smo određenih naznaka kako bi moglo doći do ekscesa“, ustvrdio je Ronko koji je i zgradu županije napustio uz pratnju zaštitara.