NOVI LIST: Dodatak za minuli rad ukida se na sve plaće

minuli_nl061012_naslovnica3

…za čitanje klikni na sliku

Pročitajte još…

NASAMARILI SINDIKATE VLADA IPAK PRIMJENJUJE ODREDBU OD KOJE JE ODUSTALA U PREGOVORIMA

VELIKA PREVARA
Dodatak za minuli rad ukida se na sve plaće!

sluzbenici_nl061012

Izmjenama zakona najprije će bez dodatka za staž ostati državni službenici, nakon toga i zaposleni u javnim službama, a za njima vjerojatno i radnici u gospodarstvu, odnosno u sustavima gdje se to još primjenjuje

Gabrijela GALIĆ

nl_logo180810(NOVI LIST, 6. studenoga 2012.) ZAGREB » Osnovne plaće gotovo 250 tisuća zaposlenih u državnim i javnim službama će padati, jer Vlada planiranim zakonskim izmjenama ukida dodatak za minuli rad od 0,5 posto po godini staža. Novi zakon o plaćama državnih službenika već je izrađen i upravo se tim dokumentom predviđa ukidanje instituta minulog rad. Nakon državnih službenika, bez dodatka na minuli rad ostat će i zaposleni u javnim službama, a za njima vjerojatno i radnici u gospodarstvu, odnosno u sustavima u kojima se taj institut još uvijek primjenjuje. Uglavnom je riječ o poduzećima koja su postojala još u vrijeme socijalizma i koja su nakon društvenih i gospodarskih promjena kolektivnim pregovaranjem sačuvala dodatak na minuli rad. Teško je vjerovati da će ga privatni poslodavci zadržati, ako se minuli rad ukine svima kojima je država poslodavac. Ukidanje minulog rada najviše će osjetiti radnici pred mirovinom, odnosno svi oni s puno godina radnog staža iza sebe.

Ugrožen socijalni mir

minuli_okvir_nl061012Zaposleni u državnim i javnim službama planirano ukidanje dodatka od 0,5 posto po godini staža s pravom će dočekati na nož tim više jer im je vlada obećala da osnovne plaće neće dirati u zamjenu za odricanje od dijela materijalnih prava. Minuli rad već je bio na pregovaračkom stolu. Vlada je taj institut namjeravala korigirati pregovarajući o izmjenama Temeljnog kolektivnog ugovora u javnim službama, odnosno pregovarajući za novi kolektivni ugovor za državne službenike. Vladin početni prijedlog je bio smanjivanje dodatka za minuli rad s 0,5 na 0,3 posto po godini staža, no od toga je odustala nakon što su sindikati pristali na rezanje dijela materijalnih prava, kako se osnovne plaće radnika u državnim i javnim službama ne bi dirale. Iako se primjena novog zakona o plaćama predviđa s ulaskom u EU, odnosno od 1. srpnja iduće godine, novine koje on donosi mogle bi izazvati buru među sindikatima. Vlada bi svojim potezima tako mogla “ujediniti” državne i javne službe i zaboraviti na socijalni mir. Državni službenici mogli bi, primjerice, zatražiti reviziju potpisanog kolektivnog ugovora. Javnim službama kojima je TKU raskinut, tek slijede pregovori o novom dokumentu i ne bi bilo iznenađujuće da i sindikati koji su bili spremni na odricanja od njih odustanu pod dojmom najave ukidanja dodatka za minuli rad. On, naime, predstavlja zadiranje u osnovnu plaću radnika.

Politika svršenog čina

U Sindikatu državnih službenika i namještenika potvrdili su nam da su upoznati s planiranim zakonskim izmjenama te da su o tome informirali svoje povjerenike ali i uputili reakciju Nevenu Mimici, potpredsjedniku Vlade i vođi njena pregovaračkog tima sa sindikatima.
– Ispada da smo nasjeli na Vladinu mantru – smanjenje materijalnih prava u zamjenu za očuvanje plaća i radnih mjesta, zbog koje smo i potpisali kolektivni ugovor 2. kolovoza. Stoga kolege u javnim službama upozoravamo da ne nasjedaju olako obećanjima Vlade i osluškuju razvoj događaja u državnoj upravi, a našim članovima da razmisle o tome hoćemo li pristati na politiku svršenog čina ili se zajedno s javnim službenicima oduprijeti politici organizirane prijevare – rekao nam je Siniša Kuhar, glavni tajnik Sindikata državnih službenika i namještenika. Službenički sindikat šokirala je namjera ukidanja dodatka na staž, kao i činjenica da se zakonskim promjenama “dodatno smanjuju i na rok od 10 godina zamrzavanju plaće državnih službenika koji će biti ocijenjeni ocjenom “uspješan”. Prema procjenama, takvih bi službenika trebalo biti više od 60 posto. Dosad se moglo napredovati u platnim razredima nakon uzastopne tri godine u kojima bi službenik zaradio ocjenu “uspješan”. Izmjenama zakona o plaćama, institut minulog rada zamijenit će se institutom promicanja temeljem ocjene sa željom da se propis provede na načelu “jednaka plaća za jednak rad”. Jedinstveno uređivanje sustava plaća u državnoj službi značit će i neke promjene u pozicioniranju radnika u platnim razredima. Platnih razreda je 12, a u svakom platnom razredu ima 12 platnih stupnjeva pa najniži koeficijent iznosi 0,88 dok je maksimalan službenički koeficijent 5,12. U slučaju da se službenik nakon donošenja novog zakona premjesti na niže radno mjesto više neće moći, kao ranije, zadržati povoljniju plaću.