Novi list o predstojećoj požarnoj sezoni

fire_nl140410_nasfot

Sezona požara je pred vratima, a hrvatski vatrogasci zbog nakaradnog zakona kojim im je uvedeno osmosatno radno vrijeme opravdano strahuju od katastrofe. Umjesto dosadašnjeg rada u smjenama po 12-24 i 12-48 sati, Zakonom o radu njihova profesija fire_nl140410_podnaslovnije određena kao posebna služba, već su stavljeni u rang ostalog radnog naroda pa bi po novome i oni trebali kućama s istekom radnog vremena.
Kuća gori, požar se brdima spušta i prijeti cijelom mjestu, gradu, polja u plamenu… panični prizori kojima svjedočimo svakoga ljeta sada bi mogli postati još strahotniji – ne budu li vatrogasci na svoju ruku ostali na požarištima nakon isteka radnog vremena riskirajući sankcije zbog svjesnog i namjernog kršenja zakona kako bi spasili građane i njihovu imovinu. Na koje je zakonodavac, očito je, prilikom pisanja i usvajanja zakona posve zaboravio.
– Naši birokrati i državni tajnici po ministarstvima prepisivali su europske direktive kod izrade novog Zakona o radu, no zaboravili su na sitnicu da postoje posebne službe i sve su nas strpali u isti koš s tajnicama, prodavačima, ostalim radnicima. U cijeloj Europi posebne službe kao i u nas do sada rade u smjenama po 12, 24 sata. Ali evo, mi bismo trebali raditi osam sati. I nakon toga, iako požar traje, zatvoriti vodu i otići kućama – objašnjava Mladen Magdić, predsjednik Sindikata vatrogasaca Hrvatske. Iako su u više navrata tražili sastanak s premijerkom Jadrankom Kosor, ona za njih nije našla vremena već ih je uputila državnom tajniku Ivici Buconjiću u MUP. Obećao im on u prvim danima veljače da su zahtjevi za radom u turnusima i uređenje radno-pravnog statusa novilist_logovatrogasaca prihvaćeni te će se sporna zakonska odredba izmijeniti u hitnoj proceduri odmah, za tjedan dana. Prošlo je od tada dva mjeseca, ali to se još uvijek nije dogodilo, a s obzirom na pokazanu žustrinu birokratskog aparata koji ne haje za živu požarnu opasnost, dok Vlada odradi izmjene i pošalje ih na usvajanje, izgledno je da će se saborski zastupnici već brčkati po plažama dok im iznad glava bude izvijao dim s požarišta.
fire_nl140410_naglasak– Ljeti dio vatrogasaca s kontinenta ide na more u ispomoć. Sada ih zbog ovakve organizacije radnog vremena nema dovoljno niti na kontinentu, niti na moru. Intervencije su krenule, požari na otvorenom su krenuli. Sezona je zbog ovog zakona upitna i samo čekamo najgore – veli Magdić koji situaciju u koju su vatrogasci dovedeni pojašnjava primjerima požara u Makarskoj i Dubrovniku protiv kojih su se vatrogasci bez minute odmora borili danima. Pita se stoga što će biti ovoga ljeta kada izbiju veliki požari, kada od prvoga do zadnjega svi vatrogasci trebaju biti na terenu i kada im prođe osam sati radnog vremena.
– Država je po Ustavu RH dužna štititi sigurnost svojih građana, a ovim zakonom ona direktno ugrožava živote. Iako svjesni opasnosti, i dalje ne reagiraju – naglasio je Mladen Magdić koji se inače upravo nalazi u bolnici čekajući operaciju kralježnice, no državnim institucijama je poručio da će zbog katastrofalnog stanja u koje je vatrogastvo dovedeno svejedno djelovati, pa makar i iz bolesničkog kreveta.

fire_nl140410_deckiNakon pisanja pisama, traženja sastanaka, molbi i slušan ja neispunjenih obećanja, vatrogasci više ne vide načina da se izbore za promjenu radnog vremena, osim po njihovu mišljenju drastičnom akcijom – poštovanjem zakona. A to bi značilo da bi vatrogasci koji su dosad svjesno kršili zakon i gasili požare dok vatra bukti, a ne dok im traje radno vrijeme, sada nakon osam sati rada otišli kući.
– Nakon svih naših upozorenja, izgleda da je to jedini način da Vladi uistinu dokažemo kakvu su pogrešku donošenjem zakona učinili i da svojom pogreškom dovode ljudske živote u opasnost. Ne postoji valjda niti jedna država na svijetu koja svjesno dovodi u opasnost svoje građane, osim Hrvatske – zaključuje Magdić.
Predsjednik Udruge profesionalnih vatrogasaca Hrvatske Goran Franković slaže se s Magdićem i poručuje da će Udruga podržati sve sindikalne akcije.
– Situacija je nemoguća. Zakon o haraču bio je promijenjen u mjesec dana kada je državi pofalilo novca, a ovaj zakon koji dovodi u opasnost ljude i imovinu nisu sposobni promijeniti. Vatrogasna sezona službeno počinje 1. svibnja. Znači u sezonu ćemo ući nespremni jer je sigurno da zakon do tada neće biti izmijenjen i proći i Vladu i Sabor. Što ćemo, na požaru kazati: »Oprostite, ali ja više ne radim«. Definitivno ćemo napraviti bijeli štrajk, znači, radit ćemo u skladu sa zakonom. Nakon osam sati vatrogasci će napustiti intervencije. To je, nažalost, jedini način da se riješi problem jer država na ništa drugo ne trza – smatra Franković. Zakon je neprimjenjiv, nastavlja, i trenutno su ga gotovo sve vatrogasne postrojbe u Hrvatskoj prisiljene kršiti. Veli da polovica postrojbi krši Zakon o radu jer uopće nisu prešli na osmosatno radno vrijeme, a druga polovica ga krši jer primjenjuju zakon, ali ga ne mogu ispoštovati do kraja zbog smanjenog broja ljudi i intervencija koje traju po više sati ili dana.

fire_nl140410_mup

– Vojska ima posebne uvjete rada, policija također, samo su nas izuzeli iz posebnih službi i uvrstili u Zakon o radu kao da smo tajnice i administracija. Moj je posao da gasim požar dokle gori. Na ovaj način se posao ne može organizirati. Zato ćemo kao udruga promicati bijeli štrajk. To se nikada u povijesti vatrogastva nije dogodilo, no država nas sama na to prisiljava. Ne zaboravite niti da je nakon kornatske tragedije obećavano da će se nelogičnosti i loše odredbe napokon promijeniti, no tri godine od pogibije naših kolega jedino što se dogodilo je to da su se počeli graditi križevi na Kornatu. Samo tražimo da nas se pusti da radimo kao i do sada, kako rade sve druge posebne službe i svi naši kolege u Europi – kazao je Goran Franković.

fire_nl140410_uzvstanje