NOVI LIST o štednji i njenim posljedicama

stednja_nl130712

Kako izbjeći duboku depresiju?
Krugman kaže: Počnite trošiti više nego što zarađujete

Kako bi se izbjegla potpuna depresija, vlada SAD-a mora ignorirati veličinu deficita i početi trošiti kako bi potaknula ekonomiju, kaže Nobelovac i ekonomist Paul Krugman za Business Insider.

pd_logo_novi“Netko mora početi trošiti više nego što zarađuje, i trenutačno to mora biti vlada”, kaže Krugman. Tokom Busheve administracije, Krugman se zalagao za to da se državni proračun drži pod kontrolom tako da se smanji državana potrošnja. Sada kaže da je njegovo mišljenje evoluiralo.

Ističe dvije stvari – jedna je to da je proračunsko trošenje tokom Bushevog mandata bilo potpuno raspiničko, te da je bilo potrebno vremena za vraćanje dugova. Krugman također kaže da je gledajući SAD i Japan naučio da je dužnička kiza za državu teža nego što je mislio. Činjenica da SAD ima vlastitu valutu čini veliku razliku, što dokazuju i kriza u Europi, gdje zemlje koje nemju vlastitu valutu muče veliki problemi. Krugman misli da je dužnička kriza u SAD-u ipak teoretski moguća, ali da se to neće tako lako dogoditi, što potvrđuje i posljednjih nekoliko godina.