NOVI LIST o Vladinoj namjeri isplate nepostojećih dodataka

PRIJEDLOG NA BRZINU
Sindikati mudro šute: Vlada će isplatiti 200 milijuna kuna dodataka na plaću koji – ne postoje

placa_nl300116

Autor: Gabrijela Galić

Hoće li uvećanje plaće za 4, 8 i 10 posto za ostvarenih 20, 30, odnosno 35 godina staža primiti samo zaposleni u državnim službama koji bi na to jedini imali pravo ili i zaposleni javnim službama, još je nepoznanica

(Novilist.hr, 30. siječnja 2016) ZAGREB Hoće li uvećanje plaće za 4, 8 i 10 posto za ostvarenih 20, 30, odnosno 35 godina staža primiti samo zaposleni u državnim službama koji bi na to jedini imali pravo ili i zaposleni javnim službama, još je nepoznanica.

novilist_hrPrema našim informacijama, u dijelu javnih službi, već su uoči sjednice Vlade počeli pripremati podatke o zaposlenima kako bi na siječanjskoj plaći koja se isplaćuje u veljači mogli dobiti dodatak od 4, 8 ili 10 posto. To samo potvrđuje da bi dodaci trebali biti isplaćeni i službama u kojima nema nikakvog uporišta za njegovu isplatu.

Do zaključenja ovog teksta iz ministarstva rada i mirovinskog sustava koje je predlagač zakona o uskrati nismo uspjeli dobiti dodatno objašnjenje. No, evidentno je da je zakonski prijedlog pripremljen na brzinu, odnosno da su za njegov sadržaj iskorišteni raniji zakonski tekstovi. U njima je korišten podatak o uštedi od oko 250 milijuna kuna na dodacima po osnovi ostvarenih godina radnog staža. I taj iznos se odnosi na sve u sustavu javnih i državnih službi. Kako su se javne službe odrekle dodataka kroz kolektivne ugovore, a pravo na njih imaju još samo državne službe, godišnja ušteda u proračunu za ovu godinu daleko je manja i kreće se negdje na razini 50-tak milijuna kuna.

Sindikati javnih službi mudro šute o nastaloj situaciji u kojoj im Vlada daje nešto što im ne pripada. Istina, predsjedniku Vlade Tihomiru Oreškoviću upućuju otvorena pisma podsjećajući ga da postupa protivno rješenju Ustavnog suda iz srpnja prošle godine. Ustavni sud je poručio da u proračunu za tekuću godinu treba osigurati sredstva za isplatu tog prava, osim ako sa sindikatima ne postigne dogovor. To znači da je sa sindikatima državnih službi, Vlada trebala sjesti prije svoje prve sjednice i razgovarati o dodacima na godine staža ugovorene Kolektivnim ugovorom koji vrijedi do prvog kolovoza ove godine.

– Ako Vlada nije sposobna ili je logistika nije upozorila, ja ne mogu šutjeti. Mi smo u zdravstvu ostali bez tih dodataka, ali smo ugovorili poseban dodatak od četiri posto na uvjete rada. Ostali u javnim službama odrekli su se dodataka od 4, 8, i 10 posto. Sada bi i zdravstvo i ostale javne službe trebale konzumirati nešto što je protuzakonito, veli Spomenka Avberšek, počasna predsjednica Samostalnog sindikata zdravstva. Veli kako ovu situaciju ne može prešutjeti jer je riječ o pravu koje javnim službama ne pripada i ne mogu ga dobiti. No, “trebali bi konzumirati nešto što nam ne pripada i na to će se utrošiti novac”, a istovremeno će “nešto što trebamo dobiti odgoditi”. To što bi trebali dobiti i javni i državni je rast osnovice za šest posto jer je BDP dva uzastopna kvartala rastao prosječno dva posto.

Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika jučer je i Željka Reinera, predsjednika Sabora, nakon što je Sabor donio odluku da Zakon o uskrati ide u hitnu proceduru, upozorio na rješenje Ustavnog suda i objašnjenja koja je sud dao.

Pročitajte još…

uskrata_nl300116

… za čitanje klikni na sliku