Novinar Dnevnog dobio sud protiv ozloglašene Pusićkine diplomatkinje!

TINA KRCE MORA PLATITI SUDSKE TROŠKOVE
Novinar Dnevnog dobio sud protiv ozloglašene Pusićkine diplomatkinje!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Autor: Damir Kramarić

Zanimljivo je obrazloženje pravomoćne presude u kojem se ističe da je i bivši ministar Jandroković, za čijeg mandata su se događale opisane nepravilnosti i skandali u MVP-u, na sudu potvrdio istinitost naših navoda.

(Dnevno.hr, 4. lipnja 2015.) “Prvostupanjski sud (Općinski kazneni sud u Zagrebu) s pravom je zaključio da je istinita tvrdnja da je Tina Krce nestručna djelatnica te da je svojim postupanjem nanijela štetu Ministarstvu vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske”, stoji, između ostaloga, u Obrazloženju pravomoćne presude Županijskog suda u Slavonskom Brodu.

dnevnohr_logo050515Tom presudom sud je odbacio žalbu Tine Krce, (diplomatkinje koja je zlostavljala kolege i koja je tužila novinara koji je o tome pisao) na prvostupanjsku presudu te je gore potpisanog novinara pravomoćno oslobodio optužbe za klevetu i uvredu.

Tijekom 2011. i 2012. godine objavili smo, da podsjetimo, seriju tekstova o nevjerojanim kršenjima zakona, promicanju podobnih a nestručnih kadrova u Ministarstvu vanjskih poslova te smo posebno ukazali na skandalozne postupke Tine Krce, bivše načelnice kadrovske službe Ministarstva vanjskih poslova.

U seriji tekstova prenijeli smo šokantna svjedočanstva više hrvatskih diplomata, koji su za Dnevno.hr opisali kako ih je nestručna djelatnica, koja je zahvaljujući svojim vezama protuzakonito postala šefica kadrovske (Tina Krce profesorica je engleskog i njemačkog, a ne pravnica) maltretirala i zlostavljala te im priječila zasluženo napredovanje. Mnogi diplomati su nam ispričali da je Tina Krce bila oličenje mobinga i nepotizma u Ministarstvu, govorili su kako je često vikala na diplomate, omalovažavala ih i blokirala promaknuća onih koji su ih zaslužili, ako joj nisu bili po volji.

“Ljudi su ogorčeni nezakonitim promaknućima bivših tajnica, neodgovarajuće obrazovanih rođaka i rođakinja, te politički podobnih kadrova koji su tek prije nekoliko godina završili mahom Prometni fakultet, a zbog kojih obrazovani i iskusni diplomati više ne mogu do zraka. Pogotovo ih ljuti skandalozno i nezakonito promaknuće Tine Krce, ozloglašene voditeljice Kadrovske službe MVP-a, koja je u tajnosti i na brzinu izabrana za do jučer nepostojeće radno mjesto zamjenice veleposlanika u Austriji” istaknuo je u studenom 2011. visokorangirani diplomat, koji nas je molio da mu ime ne objavljujemo (kasnije je odluka promijenjena te je umjesto u Austriju, Tina Krce otišla na visoku funkciju u veleposlanostvo u Izraelu).

Riječi našeg izvora potvrdila je i Tuga Tarle, tadašnja sindikalna povjerenica Sindikata državnih i lokalnih namještenika pri Jandrokovićevom Ministarstvu, kao i tajnik istog sindikata Siniša Kuhar, koji su kasnije o svemu navedenom svjedočili i na sudu. Prvostupanjski sud zato je, ali i zbog nalaza Upravne inspekcije koji su potvrdili da je Tina Krce protuzakonito postala načelnica Kadrovske službe, presudio u korist novinara Dnevno.hr-a.

Jadranka Sloković, odvjetnica Tine Krce, na tu je presudu podnijela žalbu, no i drugostopanjski Županijski sud u Slavonskom Brodu nedavno je presudio jednako kao i Općinski kazneni sud u Zagrebu.

Zanimljivo je obrazloženje drugostupanjske presude u kojem se ističe da je i bivši ministar vanjskih poslova, za čijeg mandata su se događale gore opisane nepravilnosti i skandali, također potvrdio da smo pisali istinu!

“Da je privatna tužiteljica bila ozloglašena u Ministarstvu i da je utjelovljenje mobinga i nepotizma optuženik je saznanja crpio iz navoda svjedoka Siniše Kuhara, glavnog tajnika u Sindikatu državnih službenika i namještenika i iz iskaza svjedoka Milana Tomića, profesionalnog diplomata u Ministarstvu vanjskih poslova, a saslušani svjedok Gordan Jandroković je potvrdio da je bilo pritužbi na rad privatne tužiteljice vezano za nepoštivanje propisa i napredovanje pojedinaca”, stoji u obrazloženju presude predsjednika Sudskog vijeća, Mile Solde.

“Ovaj sud je po službenoj dužnosti provjerio je li u inkriminiranom tekstu sadržano kazneno djelo uvrede i osnovano je zaključio da se ne može raditi o takvom kaznenom djelu jer navedene izjave ne predstavljaju vrijednosti sud, već samo činjeničnu tvrdnju koja nije išla na privatnu tužiteljicu ponaosob, nego je išla na ukazivanje određenih pojava u društvenom, pa i političkom životu, na koje novinari imaju pravo ukazivati.

Kako je optuženik oslobođen otpužbe, sud je donio ispravnu odluku kada je odlučio da je privatna tužiteljica obvezna nadoknaditi sve troškove kaznenog postupka, stoji na kraju presude Županijskog suda u Slavonskom Brodu.

Zanimljivo je napomenuti da je Tina Krce, unatoč svega navedenog, napredovala i za mandata nove ministrice Vesne Pusić te je za vrijeme aktualne vlasti, unatoč brojnim pritužbama na njen rad i ponašanje, bez i jednog dana iskustva u diplomatskoj misiji otišla na vrlo visoko diplomatsko mjesto druge po rangu osobe u u veleposlanstvu Republike Hrvatske u Izraelu.

Neke stvari se, dakle, ne mijenjaju – bio na vlasti HDZ ili SDP sa svojim satelitima.

Pročitajte još…