Novinarsko vijeće časti izreklo upozorenje Anti Tomiću zbog članka o državnim službenicima

KULTURA JAVNE RIJEČI Novinarsko vijeće časti izreklo upozorenje Anti Tomiću zbog članka o državnim službenicima

tomic_ante_HND_ocitovanje39

(SDLSN, 12. ožujka 2009.) Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika RH zaprimio je jučer zaključak Novinarskog vijeća časti Hrvatskog novinarskog društva u kojem se ovaj pisac i kolumnist Jutarnjeg lista upozorava da i u satiričkim tekstovima sdlsn_www220koje on piše, nije u redu generalizirati, osobito ako se koriste teške kvalifikacije, poput “članova zločinačke organizacije”.
Podsjećamo, Ante Tomić je u subotnjem izdanju Jutarnjeg lista, 13. rujna 2008. godine, u rubrici komentari/kolumne, pod naslovom “Sto i šesti u poštenju”, na više mjesta državne i lokalne službenike prikazao kao članove “najveće zločinačke organizacije” i bez iznimki mitu i korupciji sklone građane.

tomic_kolumna

S time u svezi izdvajamo sljedeće citate iz spomenutog članka:
Jer, oni se zapravo ne žele mijenjati. Organizirat će, doduše, nekakvu akciju i nazvati je, na primjer, Hitrorez. U igrokazu za medije premijer Sanader će metaforičkim škarama sjeći metaforičku birokraciju, ali stvarni će birokrati ipak ostati. Dapače, oduševljeno će pljeskati iza Sanaderovih leđa i namigivati jedan drugome kako su nas divno zajebali….
tomic_kolumna2…Tko bi se od njih želio ozbiljno obračunati s korupcijom, kada su svi, od općinskog ćate do ministara, u nekoj lukavoj šemi, u paralelnom sistemu, hranidbenom lancu gdje svaka, pa i najmanja referentska životinjica iz kancelarijske špelunke bez prozora, dobije nešto pod zub? Država se možda čini neuređena i kaotična, ali ovaj veliki skriveni stroj je uvijek dobro podmazan, besprijekorno radi i ništa ga ne može zaustaviti.
Policija će ganjati nepismene razbijače, kamatare i sociopate s Knežije, ali s najvećom zločinačkom organizacijom, koja se zove državna administracija, nikada se neće ni pokušati obračunati. Uglavnom zato što je i policija sama dio toga sistema.

Sindikat se potom obratio Novinarskom vijeću časti, upozorivši da je, iako u svojoj kolumni novinar i književnik Ante Tomić na sebi svojstven i više ili manje duhovit način komentira hrvatsku zbilju, ovakvim paušalnim i uvredljivim konstatacijama na račun državnih službenika povrijedio opća načela i etiku novinarskog poziva u dijelu koji se odnosi na kulturu i etiku javne riječi.
Tomic_kolumna4Sindikat ne poriče postojanje negativnih pojava korupcije i birokratiziranosti dijela državne uprave, pače i sam kroz socijalni dijalog i korištenje javne riječi na svojoj web stranici ukazuje na negativnosti koje su prisutne u radu državne uprave, ali mišljenja smo da kvalifikacije na račun državne administracije koje je izrekao gdin Tomić ne ostavljaju mjesta mogućnosti da u državnoj upravi i lokalnoj samoupravi rade službenici i građani koji nisu korumpirani, odnosno skloni uzimanju mita.
O usporedbama državnih službenika sa “životinjicama” ili zločinačkom organizacijom u koju su umreženi radi stjecanja nezakonite dobiti ili onemogućavanja funkcioniranja pravne države da i ne govorimo.
Skrećemo pozornost na činjenicu da najveći broj zaposlenih u državnim službama svoj častan i odgovoran posao radi vrijedno i pošteno, te da, htjeli mi to priznati ili ne, učinkovitost državne uprave i kvaliteta servisa koju pruža građanima uvelike ovisi o kvaliteti zakona i propisa koje donose politička i zakonodavna sastavnica državne vlasti, kao i njihove sposobnosti stvaranja kvalitetnog službeničkog sustava u kojem će se anomalije i negativnosti o kojima piše i na njih s pravom upozorava gdin Tomić, svesti na najmanju moguću mjeru.
Sukladno gore navedenom i uvažavajući premisu da najveći broj službenika uopće ne radi posao u kojem može na bilo koji način nezakonito pogodovati ili uvjetovati neku činidbu radi stjecanja nezakonite dobiti, mišljenja smo da su ovakvim pisanjem gdina Tomića svi zaposleni u “državnoj administraciji”, sve do najmanje “referentske životinjice iz kancelarijske špelunke bez prozora” anatemizirani kao nepošteni, nemoralni i kriminalnim radnjama skloni građani“, naveo je u svom dopisu Sindikat.
Na kraju, SDLSN Anti Tomiću želi uspješan rad i još mnogo duhovitih članaka na račun negativnih pojava u hrvatskom društvu, ali i malo više takta za one koji ne zaslužuju njegovu kritiku, a vjerujemo da i takvih ima.

Pročitajte još…