NOVO SLUŽBENIČKO RADNO MJESTO: Pravosudni policajac – vozač državnog dužnosnika

NOVO SLUŽBENIČKO RADNO MJESTO: Pravosudni policajac – vozač državnog dužnosnika

sdlsn_www220(SDLSN, 3. veljače 2010.) Da su plaće državnih službenika male zna svatko pa kako ne bi i državni dužnosnici koji koriste njihove usluge.
No kad su u pitanju oni koji su im daleko od očiju savjest im je čista. Novaca nema, država je u krizi pa su i plaće male. Točka.
Međutim, kad su u pitanju plaće njihovih osobnih vozača kod dužnosnika se javlja nelagoda.
Ovo stanje svijesti nije toliko posljedica probuđene savjesti i brige za ljude, koliko straha od toga da se vozač s plaćom od 3800 kuna, nezaposlenom ženom, troje djece, dugovima po kreditima i hipotekom na stan od 45 kvadrata u kojem živi s obitelji i punicom pride, u trenutku nervnog rastrojstva ne odluči zajedno s njim sunovratiti u provaliju baš sad kad je svoju stranačku vjernost naplatio dužnosničkim položajem i plaćom od preko desetak tisuća kuna.

mad_driver

Dosad se od takve nelagode dužnosnik iskupljivao priznavanjem svom vozaču 40-tak prekovremenih sati mjesečno, ali kako time nelagoda nije nestala jer su Pero, Ante i Štef i dalje na licu imali izraz očajnika koji zadnju šansu pred “sunovraćanje” u ponor vidi u iznenadnom dobitku na lotu ili kladionici, dužnosnici su svoju sigurnost počeli shvaćati još ozbiljnije i izlaz iz situacije promišljati kreativnije.
Tako se po onoj staroj “snađi se druže”, odnosno dužnosniče, rodila ideja o tome da se osobni vozači državnih dužnosnika zaposle ili regrutiraju iz redova pravosudnih policajaca, koji zbog specifičnosti svojih klijenata imaju dodatak od 30% za posebne uvjete rada i sukladno tome veću plaću.
U praksi to izgleda ovako, zatvor ili kaznionica na papiru ima jednog zatvorskog čuvara, ali u stvarnosti on “voza” naokolo nekog državnog dužnosnika, ministra Primorca na primjer.
Ako se upravitelj zatvora požali na premalen broj zatvorskih čuvara nadređeni ga samo “kvrcnu” po glavi sistematizacijom u kojoj piše da kod njega radi Pero, onaj isti koji vani vozi državnog dužnosnika, umjesto da čuva “dužnosnike” koji preostali radni staž u državnoj upravi služe u zatvoru.

pravosudni_policajac_javno

Primjer pravosudnog policajca – vozača državnog dužnosnika, koji je sa svojim nadređenim ostao u neraskidivoj vezi

Naravno, zatvorski čuvari za to vrijeme pokrivaju svog kolegu i umjesto njega provode prekovremene sate u društvu silovatelja, ubojica, razbojnika i privrednih prevaranata, umjesto sa ženom, mužem, djecom i punicom/svekrvom pride.
I dok logiku da nekog državnog dužnosnika i potencijalnog korisnika usluga zatvorskog sustava vozi pravosudni policajac, s obirom na sve veći broj onih koji dužnosnički status zamjenjuju statusom osumnjičenika, pa ga po logici stvari poslije “fajronta” može odvesti u pritvor, možemo razumjeti, malo nas je zabrinula činjenica da usluge pravosudnih policajaca – vozača državnih dužnosnika koriste i u DORH-u.
Na kraju, Sindikat predlaže plaće državnih službenika i namještenika, barem onih koji dolaze u kontakt s državnim dužnosnicima, po uzoru na gore opisani slučaj, dodatno poboljšati novim križanjem vrsta i zanimanja.

Rezultati bi mogli biti zanimljivi…