Novogodišnja čestitka OSRH S DOČEKA NA ULICU

Novogodišnja čestitka OSRH S DOČEKA NA ULICU

sretna_nova_godina

(SDLSN 21. prosinca 2012.) Doček nove godine za 308 službenika i namještenika na službi u Oružanim snagama Republike Hrvatske, posebice onima koji će 2013. godinu dočekati na gradskim trgovima, mogao bi prerasti u trajno stanje, isprekidano povremenim prijavljivanjem na zavod za zapošljavanje.

sdlsn_www220_novogodisnjiNaime, preustroj OSRH od 1. siječnja 2013. godine ne predviđa čak 308 sadašnjih radnih mjesta u zapovjedništvima za potporu, zbog čega će se zaposlenima uručiti jednak broj rješenja o raspolaganju.
Iako stavljanje na raspolaganje Vladi Republike Hrvatske automatski ne znači otkaz, već teoretski omogućava raspored na druga odgovarajuća radna mjesta u istom ili drugom državnom tijelu za vrijeme otkaznog roka, teško je za očekivati da će ministar Grčić baš među ovim službenicima novačiti stručnjake za provedbu EU programa, kao jedine službenike čije se zapošljavanje predviđa u državnoj upravi u dogledno vrijeme, posebice u uvjetima u kojima Ministarstvo uprave još uvijek primjenjuje Kosoričinu klauzulu “2 za 1”, prema kojoj je moguće zaposliti jednog na dva otišla službenika, premda se radi o mjeri iz Programa gospodarskog oporavka HDZ-ove administracije, o čijoj primjeni Milanovićeva Vlada nikad nije donijela odluku ili zaključak.
Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika RH posebno zabrinjava činjenica da je poslodavac u MORH i OSRH najavljivao prestanak službe za 70-tak pripadnika logističke potpore, uz obećanje sindikatima kako će im se omogućiti uvid u knjige ustroja i radna mjesta koja se ukidaju da bi se na kraju cijeli proces proglasio “vrlo tajnim”, a višak zaposlenika popeo se na više od 300.
Tako su podaci o zaposlenim civilima u OSRH preko noći postali pitanje nacionalne sigurnosti, a sindikati u koje su učlanjeni potencijalnom sigurnosnom ugrozom.
Koliko je ova sigurnosna prića tanka najbolje svjedoči činjenica da su tijekom preustroja OSRH prijašnjih godina poslodavac i sindikati u OSRH imali zajednička vijeća za odabir državnih službenika i namještenika pa čak i Više odabirno vijeće na razini OSRH.
Da bi stvar bila gora, pripadnici OSRH nemaju pravo na uvećane otpremnine poput svojih kolega u MORH-u, budući da Kotromanovićeva Odluka o visini otpremnine za državne službenike i namještenike Ministarstva obrane i Oružanih snaga Republike Hrvatske kojima služba prestaje zbog preustroja ili smanjenja snaga, iz ožujka ove godine, ne predviđa mogućnost isplate jedne odnosno 80 posto prosječne plaće za pripadnike OSRH, već samo one zaposlene u Ministarstvu obrane.
Zbog ovakvog postupanja i diskriminacije civilne sastavnice OSRH Sindikat traži hitan sastanak s ministrom obrane, a o svemu će obavijestiti i Predsjednika Republike, kao Vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga.
U slučaju da se i službenicima i namještenicim u OSRH ne omogući jednak tretman kao i njihovim kolegama u MORH-u, Sindikat će razmotriti i mogućnost štrajka koji je zakonom zapriječen pripadnicima OSRH, ali ne i onima koji su stavljeni na raspolaganje Vladi RH. S. Kuhar