Nudi li Martina Dalić originalni koncept ili podgrijanu juhu?

REFORMA DRŽAVNE UPRAVE
Nudi li Martina Dalić originalni koncept ili podgrijanu juhu?

juha

Izvornost reformskih rješenja u globaliziranom svijetu unificiranih preporuka je relativna, ali se ne možemo oteti dojmu kako gđa Dalić javnosti samo prodaje podgrijanu juhu koju nije sama skuhala

(SDLSN, 16. travnja 2015.) Bivša ministrica financija u HDZ-ovoj Vladi, Martina Dalić, već neko vrijeme političkoj i široj javnosti nudi rješenje za reformu državne uprave. Čini to kao saborska zastupnica, ali i kao javna osoba i beskompromisni borac za bolju i učinkovitiju državnu upravu.

sdlsn_www220I nisu njezina rješenja samo političke floskule, ona nudi konkretne zakonske projekte i nacrte zakona, a jedne su dnevne novine objavile i “sustav ocjena Martine Dalić”, koja “svoj model reforme” prezentira svugdje gdje ima ušiju gladnih “originalnih” reformskih prijedloga.
Tako je i na okruglom stolu u organizaciji udruge poreznih obveznika “Lipa” prezentirala model ukidanja dodatka na staž od 0,5%, čime bi se godišnje uštedjelo 160 milijuna kuna te uvođenje 12 platnih razreda, u kojem bi službenici dobivali plaću ovisno o ocjeni rada, što bi značilo višu ili manju plaću.
U takvom sustavu samo 6 posto zaposlenika smije biti ocijenjeno izuzetnim, a oko 12 posto njih primjereno. Moguća je dodatna stimulacija za najbolje službenike, ali na financijsku nagradu godišnje se može potrošiti 0,1 posto mase plaća.
Dakle, gđa Dalić ima gotova rješenja i spremna je državnu reformu reformirati s političkim snagama koje će prihvatiti njezine ideje.

zpds_sabor_screenshot

Problem je samo taj da one ne samo da nisu originalne, nego su i prošle prvo čitanje u Hrvatskom saboru u obliku prijedloga zakona broj 244 iz 2009. godine pod nazivom Prijedlog Zakona o plaćama državnih službenika, u kojem se nalaze gotovo identična rješenja onima koja bivša ministrica financija sada nudi kao originalni recept za reformu državne uprave.
Situacija je dodatno problematična kada se zna da zakon u roku od šest mjeseci nije upućen u drugo čitanje te tako nikad nije ugledao svjetlo dana za vrijeme trajanje Vlada u kojoj je Dalić dužnost ministrice financija obnašala od 29. prosinca 2010. do 23. prosinca 2011. godine.
Dalić za vrijeme obnašanja funkcije ministrice, koliko nam je poznato, nije pokušala reaktivirati ovaj zakonski projekt, ali sada kada to više nije i nije član HDZ-a, svima koji to žele nudi recept za reformu državne uprave.
Treba reći i to kako zakonski prijedlog koji je već prošao prvo čitanje u Saboru, ali je nakon toga “zaboravljen”, počiva na preporukama i rješenjima konzultanta Davida Richardsa iz tvrtke Bannock Consulting Ltd., tako da je izvornost reformskih rješenja u globaliziranom svijetu unificiranih preporuka relativna, ali se ne možemo oteti dojmu kako gđa Dalić javnosti samo prodaje podgrijanu juhu koju nije sama skuhala. S. Kuhar

dalic_reforma_final

… za uvećanje klikni na sliku