O djelomično proširenoj primjeni covid potvrda

Šibenik, 12. studenoga 2021. – Na red je došla i Šibensko-kninska županija i sjednica županijskog povjereništva Šibensko-kninske županije.

Uz teme o aktivnostima u proteklom razdoblju, u raspravi se nametnula i, u tome trenutku još uvijek samo kao najava, odluka Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske o proširenju covid potvrda u državnoj i javnim službama, te jedinicama lokalne i područne samouprave.

Postavljena su brojna pitanja vezana uz provođenje odluke, dostupnost mjesta za testiranje, čekanja rezultata testiranja, pitanja troškova i cijene testiranja, kao i pitanja postupanja sa sudionicima u postupcima ili korisnicima javnih usluga koji neće imati covid potvrde. Još je veća zabrinutost izražena o najavi Stožera da se od 4. siječnja 2022., ovisno o epidemiološkoj situaciji, covid potvrda više neće moći dobiti temeljem testiranja, već isključivo temeljem cijepljenja ili preboljenja.

SDLSN RH je dan ranije uputio dopis predsjedniku Vlade RH Andreju Plenkoviću u kojemu je problematizirao upravo ta pitanja, pozivajući ga na ponovno razmatranje najavljenih mjera.

Dopis Stožeru civilne zaštite vezan za proširenu uporabu covid potvrda uputili su i Nezavisni hrvatski sindikati, a temeljem održanog sastanka s predstavnicima udruženih sindikata, među kojima i SDLSN RH.

– Očito je kako, ne samo široko među građanima, nego i među radnicima, cijepljenje protiv bolesti COVID-19 te uvođenje, uvjetovanje i uporaba covid potvrda, kao i njihova djelomična proširena primjena, izazivaju velike podjele. Sindikati će zastupati i pružati svu pravnu pomoć svim svojim članovima, neovisno o njihovim stavovima i opredjeljenjima po tim pitanjima, jer se ovdje radi i o pravu na rad, jedan je od zajedničkih zaključaka.

Poručeno je i kako, u slučaju ishitrenog proširenja covid potvrda, zbog nedovoljne pripremljenosti i zagušenosti sustava za testiranje i cijepljenje te problema u organizaciji poslova uslijed toga, radnici ne smiju snositi nikakvu odgovornost i posljedice, kao što ih se ne smije, zbog podijeljenosti stavova, usmjeravati jedne protiv drugih za izvršenje onoga što je djelokrug odgovornosti javnih vlasti.