O dogovoru ministar – sindikati ovisit će božićnice i regres

VLADA NEĆE JEDNOSTRANO MIJENJATI KOLEKTIVNE UGOVORE
O dogovoru ministar – sindikati ovisit će božićnice i regres

Čak 612,5 milijuna kuna više ostalo bi Vladi u proračunu ako ne isplati božićnice i regrese

milanovic_vl090212

Hoće li Milanović uspjeti smekšati sindikate kako bi postigao željene uštede?

Piše: R. Kovačević Barišić, V. Knežević/VLM, M. Špoljar/VLM

Izjava Višnje Tafre, zamjenice ministra obrane, da će njezino ministarstvo postupiti po naredbi ministra financija Slavka Linića, odnosno da će ove godine na božićnicama i regresima svojih zaposlenika uštedjeti ukupno 50 milijuna kuna, šokirala je sindikalce.

vl_logo180909Ali i dala za pravo svima koji su tvrdili da Vlada neće moći uštedjeti dvije milijarde kuna samo na prekovremenim satima, nagradama i otkazivanjima ugovora o djelu, a da ne posegne u kolektivnim ugovorom zajamčene božićnice i regrese.

Naime, neisplatom božićnica i regresa za 245 tisuća zaposlenih u državnoj upravi i javnim službama, Vladi bi u proračunu ostalo čak 612,5 milijuna kuna više.

Sindikati nisu slijepi pred stanjem u državi i proračunskim problemima, ali koliko pritom važnu ulogu igra pristup, pokazuju njihove reakcije na najave o rezanjima božićnica i regresa. Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović rekao je da će prije svega sjesti za stol sa sindikatima, pa si je, baš kao i ministar zdravlja Rajko Ostojić, otvorio put za ostvarenje željenih ušteda, dok su neki drugi samo iziritirali sindikate.

– S božićnicom i regresom mogli smo se prepucavati još prije dvije-tri godine, ali sada se ni mi sindikati u javnom sektoru ne možemo praviti da to nije naš problem pa, ako netko drugi dođe rješavati financije u zemlji, onda sjesti i plakati. Ako bi ministar zdravlja rekao da sve to treba skresati, ja kao sindikalac ne bih se mogla protiviti i pritom gledati i slušati kako svaki dan ljudi ostaju bez posla, mladi čame na burzi rada, urušava se realni sektor. Više nemamo prostora i kao partneri moramo podijeliti taj kolač. Treba li nam Grčka pa da ne sjednemo s Vladom i pokušamo naći zajednički jezik i pomognemo svim tim ljudima?! – rezolutna je Spomenka Avberšek, predsjednica Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi. Dan prije, naime, Ostojić je okupio sve sindikate koji djeluju u zdravstvu (a ima ih 18!) te, iako nije izrijekom spomenuo ni božićnicu ni regres, obznanio da će zdravstvo u novom proračunu imati 560 milijuna kuna manje. Inače, božićnice i regresi u zdravstvu iznose oko 175 milijuna kuna. Nisu, međutim, svi sindikalci poneseni valom partnerstva. Najava Vladine dužnosnice kako treba rezati božićnice i regrese bez prethodnog razgovora sa sindikatima pomanjkanje je i dobrog odgoja, kažu.

Ignoriranje iritira

Ne zbog samog rezanja materijalnih prava iz vrijedećih kolektivnih ugovora, već zbog načina na koji se otvara ta tema. Naime, svaki uljuđeni odnos pretpostavlja razgovor s partnerima, pa tako treba voditi i socijalni dijalog. Ignoriranje ih iritira, a takav put stvara dodatne probleme.

– Ako Vlada vodi dijalog putem medija, odgovor će dobiti na ulici – poručuje Siniša Kuhar, glavni tajnik državnoslužbeničkog sindikata. – Ne možemo pokazati razumijevanje za financijske probleme države na temelju političkih izjava, već je za to potrebno sjesti za stol, dokumentirati činjenicu da je punjenje proračuna takvo i takvo, da su troškovi takvi, pa da mi to prenesemo članovima i vidimo koji su nam protuargumenti – obrazlaže Kuhar i ističe kako je bolje da pregovori počnu što prije, jer istekom KU-a za državne službe u srpnju on kreće u produljenu primjenu, a Vlada ga ne može raskinuti jednostrano. I neće, kaže naš izvor iz Vlade. – Vlada ostaje pri tome da će na masi plaća uštedjeti dvije milijarde. Svaki ministar imat će limit za ukupnu masu plaća. Ako ne može uštedjeti bez rezanja božićnica i regresa, onda će sa sindikatima morati dogovoriti kako do uštede – kaže naš izvor iz Vlade.

Uprava – 162 milijuna kuna

Ukupan je iznos za božićnice i regrese za 65 tisuća zaposlenih u državnim službama. To im je pravo zajamčeno kolektivnim ugovorom koji traje do srpnja 2012. godine

Javne službe – 450 milijuna kuna

Iznos je božićnica i regresa za 180 tisuća zaposlenih u svim javnim službama (zdravstvu, školstvu itd). Njihov temeljni kolektivni ugovor vrijedi do kraja rujna 2013. godine