Od danas Vlada radi što se Vladi svidi

zds_narodhr161214(Narod.hr, 16. prosinca 2014.) Vlada temeljem Zakona o ovlasti Vlade Republike Hrvatske, od danas uredbama uređuje pojedina pitanja iz djelokruga Hrvatskoga sabora te “pitanja tekuće gospodarske politike”. Sprema se intervenirati u najmanje dva zakona kojima se regulira način rada državne uprave – Zakon o policiji i Zakon o državnim službenicima i zamrznuti prava policijskih službenika na povećanu otpremninu, a državnim službenicima i namještenicima onemogućiti rad do kraja godine u kojoj su stekli pravo na starosnu mirovinu.

narodhr_logoUstavom RH propisano je da Hrvatski sabor može ovlastiti Vladu da uredbama uređuje pojedina pitanja iz njegova djelokruga, ali ne i djelokrug i način rada državnih tijela i lokalne samouprave. Sindikat poziva Ustavni sud da se očituje o takvoj praksi prije nego što Vlada na svojoj idućoj sjednici intervenira u “način rada državnih tijela”. U sindikatu apeliraju na sprječavanje povrede Ustava prije nego odluke stupe na snagu.

“Budući da Vlada uredbama sa zakonskom snagom želi promijeniti način rada državnih tijela uređen Zakonom o državnim službenicima i Zakonom o policiji, Sindikat poziva Ustavni sud da se očituje o takvoj praksi prije nego što Vlada na svojoj idućoj sjednici intervenira u “način rada državnih tijela”, na što prema Ustavu nema pravo”, poručuju iz Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika Republike Hrvatske.

VLADA GLUMI HRVATSKI SABOR
Od danas Vlada radi što se Vladi svidi

vlada_nn115_14

Budući da Vlada uredbama sa zakonskom snagom želi promijeniti način rada državnih tijela uređen Zakonom o državnim službenicima i Zakonom o policiji, Sindikat poziva Ustavni sud da se očituje o takvoj praksi prije nego što Vlada na svojoj idućoj sjednici intervenira u “način rada državnih tijela”, na što prema Ustavu nema pravo

(SDLSN, 16. prosinca 2014.) Od danas Vlada radi što se Vladi svidi i to temeljem Zakona o ovlasti Vlade Republike Hrvatske da uredbama uređuje pojedina pitanja iz djelokruga Hrvatskoga sabora i tako uređuje “pitanja tekuće gospodarske politike”.

sdlsn_www220Međutim, Ustavom RH propisano je da Hrvatski sabor može ovlastiti Vladu da uredbama uređuje pojedina pitanja iz njegova djelokruga, osim onih koja se odnose na razradu Ustavom utvrđenih ljudskih prava i temeljnih sloboda, nacionalna prava, izborni sustav, ustrojstvo, djelokrug i način rada državnih tijela i lokalne samouprave.

ustav_cl88

… za uvećanje klikni na sliku

A Vlada se već sprema intervenirati u najmanje dva zakona kojima se regulira način rada državne uprave – Zakon o policiji i Zakon o državnim službenicima i zamrznuti prava policijskih službenika na povećanu otpremninu, a državnim službenicima i namještenicima onemogućiti rad do kraja godine u kojoj su stekli pravo na starosnu mirovinu.

Nesumnjivo je da je svako pravo državnih službenika spada “pod tekuću gospodarsku politiku”, ali je činjenica i da ta pitanja istovremeno predstavljaju i “način rada državnih tijela”, koja ne djeluju samo prema van, nego i prema unutra, tj. ne samo prema građanima i pravnim osobama, nego i prema svojim zaposlenicima.
Budući da Vlada uredbama sa zakonskom snagom želi promijeniti način rada državnih tijela uređen Zakonom o državnim službenicima i Zakonom o policiji, Sindikat poziva Ustavni sud da se očituje o takvoj praksi prije nego što Vlada na svojoj idućoj sjednici intervenira u “način rada državnih tijela”, na što prema Ustavu nema pravo, tj. eventualnu povredu Ustava spriječi prije nego što nastupi. S. Kuhar