Od rebalansa do otpuštanja

otkazi_hrt290610_naslov

Premijerka Jadranka Kosor razgovarala je o na sastanku u Banskim dvorima o rebalansu državnog proračuna i stanju državnih financija s čelnicima koalicijskih partnera.

hrt_logoNajavljen je prvi ovogodišnji rebalans, i to zbog troškova sindikalnog referenduma i štete od poplava. Premijerka je ponovila da je stanje u državnom proračunu ozbiljno.

Teška pitanja tek slijede

Rekla je da teška pitanja tek slijede, misleći na ozbiljno provođenje teških mjera za oporavak gospodarstva. Jedna od njih je smanjenje broja zaposlenih u državnoj upravi za 5%. O tome također želi razgovarati sa sindikatima državnih službi.

kosor_otkaziKosor je navela da je sastanak bio kvalitetan i da će se sudionici ponovno sastati za dva tjedna. Opet je pozvala sindikate na razgovore, ne navodeći bi li Vlada mogla odustati od svojeg prijedloga Zakona o radu.

O rebalansu je prethodno četiri sata raspravljalo i Predsjedništvo HDZ-a. Nakon zatvorene sjednice Kosor je izjavila kako se razgovaralo o rebalansu proračuna.
Rebalans je prije svega nužan kako bi se osigurala sredstva za raspisivanje referenduma. Glavne dvije stavke u tom rebalansu bit će osiguravanje novca za provedbu referenduma i naknade štete seljacima i svima onima koje su pogodile poplave. To će biti dvije glavne stavke rebalansa za koji se pripremamo, rekla je predsjednica Vlade RH.

Koliko zapravo stoji referendum?

Komu će se još uzeti, nije poznato jer se o tome još razgovara. Prema najavama, u rebalans će se ići svakako tijekom ljetnih mjeseci. Vlada RH neće se odmarati cijelo ljeto, a radit će i Hrvatski sabor, istaknula je Kosor.

Kosor očekuje i da sindikati što prije predaju potpise prikupljane za održavanje referenduma kako bi se oni provjerili te organizirale daljnje pripreme referenduma.

Premijerka zove, sindikati odbijaju

Na novinarsko pitanje razmišlja li o povlačenju prijedloga dopuna i izmjena Zakona o radu, pa time i izbjegavanju referenduma, Kosor je kratko dodala kako Zakon o radu nije uvršten u dnevni red te da je prva zadaća poštovati odluku o referendumu.