Od službenika traže da “reklamiraju” ako im plaća nije dovoljno umanjena

dgu_vl050413

Kad se vlast ponaša po onoj “drži vodu dok majstori ne odu”, onda se događaju i ovakve stvari. Samo da predugo ne ostanu pa da poslije njih ne nastane potop.

Piše: Linda Draškić Perak

(VEČERNJI LIST, 5. travnja 2013.) Državna geodetska uprava od svojih je službenika jučer zatražila da “obavezno ” reklamiraju ukoliko im plaća za ožujak nije umanjena za tri posto, odnosno ukoliko je umanjenje manje od tri posto ili im je isplaćena veća plaća od dosadašnje.

vl_logo180909Preduvjet za isplatu plaće po novim smanjenim koeficijentima, kako piše u obavijesti, može se provesti tek nakon što se o visini plaće za svakog službenika donese odgovarajuće rješenje o plaći, a to se u Državnoj geodetskoj upravi još nije dogodilo, premda ju na to obvezuje i Zakon o državnim službenicima i Kolektivni ugovor za državne službenike i namještenike, koji izrijekom navode da se o pravima i obvezama državnih službenika odlučuje u upravnom postupku, te se o odluci donosi rješenje s poukom o pravnom lijeku.

Stoga je takvo umanjenje plaće za ožujak u konkretnom slučaju nezakonito i utuživo, smatraju u Sindikatu drfžavnih i lokalnih službenika i namještenika, a poziv da eventualni pogrešni obračun plaće službenici sami provjere ciničan je i neprofesionalan, no pokazuje u kojoj mjeri Vladina odluka o smanjenju koeficijenata predstavlja “silovanje” pravnog poretka, navodi se u priopćenju.

Tamo, pak, gdje rješenja nisu ni donijeta, plaće se mogu isplaćivati samo prema postojećim rješenjima o plaći, a u njima su utvrđene prema starim koeficijentima, te će Sindikat stoga i plaće koje su isplaćene prema rješenjima, ali retroaktivnom primjenom koeficijenata i plaće koje su isplaćene bez donošenja rješenja, osporavati pred sudovima, a to bi državu moglo koštati puno više od “uštede” koju su postigli umanjenjem koeficijenata, navodi glavni tajnik Sindikata Siniša Kuhar.

No, kad se vlast ponaša po onoj “drži vodu dok majstori ne odu”, onda se događaju i ovakve stvari. Samo da predugo ne ostanu pa da poslije njih ne nastane potop.

dgu_tportal050413

Državna geodetska uprava od svojih službenika jučer je zatražila da svome poslodavcu obavezno prijave višak na plaći. Naime svim je državnim službenicima plaća za ožujak smanjena za tri posto, a ako im je umanjenje manje od tri posto ili im je isplaćena veća plaća od dosadašnje, propust moraju prijaviti državi

tportal_logo(tportal.hr, 5. travnja 2013.) Siniša Kuhar, tajnik Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika, upozorava da se isplata plaće po sniženim koeficijentima može provesti tek nakon što se o visini plaće za svakog službenika donese odgovarajuće rješenje o plaći, a to se u Državnoj geodetskoj upravi još nije dogodilo.

“Stoga je takvo umanjenje plaće za ožujak u konkretnom slučaju nezakonito i utuživo, a poziv da eventualni pogrešni obračun plaće službenici sami provjere ciničan i neprofesionalan, no pokazuje u kojoj mjeri Vladina odluka o smanjenju koeficijenata predstavlja silovanje“, smatra Kuhar.

Najavljuje da će sindikat ovakve plaće osporavati pred sudovima, što bi državu moglo koštati puno više od uštede postignute umanjenjem koeficijenata.

dgu_pd050413

(POSLOVNI DNEVNIK, 5. travnja 2013.) Državna geodetska uprava od svojih službenika zatražila je jučer da poslodavcu, odnosno državi, obavezno prijave višak na plaći. Naime, djelatnicima te institucije, kao i svim državnim službenicima, plaća za ožujak trebala bi biti manja za tri posto. No, kako u Državnoj geodetskoj upravi upozoravaju svoje zaposlenike, ako im je isplaćena veća plaća od dosadašnje, moraju je prijaviti.

pd_logo_noviKako kaže Siniša Kuhar, tajnik Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika, isplata plaća po novim, smanjenim koeficijentima može se provesti tek nakon što se za svakog službenika donese odgovarajuće rješenje o visini plaće, a to se u Državnoj geodetskoj upravi još nije dogodilo. Kako Upravu na to obvezuje i Zakon o državnim službenicima i Kolektivni ugovor za državne službenike i namještenike, Kuhar smatra kako je ovo umanjenje i nezakonito i utuživo, “dok je poziv da eventualni pogrešni obračun plaće službenici sami provjere ciničan i neprofesionalan”.

“Ovo pokazuje u kojoj mjeri Vladina odluka o smanjenju koeficijenata silovanje pravnog poretka”, kazao je Kuhar dodavši da će njegov sindikat ovakve plaće osporavati pred sudovima, što bi državu moglo koštati puno više od “uštede” koju su postigli umanjenjem koeficijenata.

BISER DRŽAVNE GEODETSKE UPRAVE
Od službenika traže da “reklamiraju” ako im plaća nije dovoljno umanjena

dgu_placa_ozujak

…za uvećanje klikni na sliku

(SDLSN, 5. travnja 2013.) Državna geodetska uprava od svojih službenika jučer je zatražila da “OBAVEZNO” reklamiraju ukoliko im plaća za ožujak nije umanjena za tri posto, odnosno ukoliko je umanjenje manje od tri posto, ili im je isplaćena veća plaća od dosadašnje.

sdlsn_www220Obavijest je garnirana “lijepim pozdravom svima iz sunčanog Zagreba”, čime je ovo nepropisno postupanje trebalo dobiti i toplu ljudsku notu.
Preduvjet za isplatu plaće po novim smanjenim “koeficjentima” (kako piše u obavijesti), može se provesti tek nakon što se o visini plaće za svakog službenika donese odgovarajuće rješenje o plaći, a to se u Državnoj geodetskoj upravi još nije dogodilo, premda ju na to obvezuje i Zakon o državnim službenicima i Kolektivni ugovor za državne službenike i namještenike, koji izrijekom navode da se o pravima i obvezama državnih službenika odlučuje u upravnom postupku, te se o odluci donosi rješenje s poukom o pravnom lijeku.
Stoga je takvo umanjenje plaće za ožujak u konkretnom slučaju nezakonito i utuživo, a poziv da eventualni pogrešni obračun plaće službenici sami provjere ciničan i neprofesionalan, no pokazuje u kojoj mjeri Vladina odluka o smanjenju koeficijenata predstavlja “silovanje” pravnog poretka.
Naime, u državnim tijelima u kojima su donijeta rješenja o plaći, donijeta su na način da se njima utvrđuje retroaktivna primjena novih koeficijenata, iako rješenje o plaći, kao upravni akt, prema stranci djeluje od trenutka pravilno obavljene dostave, odnosno može proizvoditi pravne učinke samo ubuduće, a ne od dana stupanja na snagu Vladine uredbe.
Tamo, pak, gdje rješenja nisu ni donijeta, plaće se mogu isplaćivati samo prema postojećim rješenjima o plaći, a u njima su utvrđene prema starim koeficijentima, te će Sindikat stoga i plaće koje su isplaćene prema rješenjima, ali retroaktivnom primjenom koeficijenata i plaće koje su isplaćene bez donošenja rješenja, osporavati pred sudovima, a to bi državu moglo koštati puno više od “uštede” koju su postigli umanjenjem koeficijenata.
No, kad se vlast ponaša po onoj “drži vodu dok majstori ne odu”, onda se događaju i ovakve stvari.
Samo da predugo ne ostanu pa da poslije njih ne nastane potop. S. Kuhar