Odbor policije SDLSN o novoj odori i naknadi za prijevoz

Odbor policije SDLSN o novoj odori i naknadi za prijevoz

sdlsn_www220(SDLSN, 19. veljače 2010.) Jučer je u Zagrebu održana sjednica Odbora policije Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika RH u proširenom sastavu.
Sindikalnim povjerenicima u MUP-u tom je prigodom predstavljena i nova policijska odora od strane predstavnika Sektora za razvoj i opremu Ministarstva unutarnjih poslova Roberta Butkovića i Melanije Ergotić.
Nova odora je jednoobrazna i nosit će ju pripadnici temeljne i granične policije, dok će ona za pripadnike specijalne policije biti drugačije boje.

odbor_policije180210Odora je rezultat zajedničkog rada MUP-a i sindikata koji djeluju u policiji u okviru povjerenstva za izradu Uredbe o izgledu odora policijskih službenika.

Predstavnici MUP-a su pri tome naglasili kako su temeljni zahtjevi koji su postavljeni pri izradi nove odore njezina funkcionalnost, udobnost i kvaliteta.

Prvo je na red došla nova ljetna odora, a uskoro će se pristupiti i izradi zimske odore.
Nova odora je izrađena od tkanine koja je izabrana između više uzoraka i prethodno testirana u akreditiranim laboratorijima te je nakon toga dobila i preporuku Tekstilno-tehnološkog fakulteta. Miješanog je sastava, postojanih boja i otporna na habanje.
U raspravi koja je uslijedila istaknuto je kako se pri izradi odora policijskih službenika nedovoljno dosljedno vodi računa o sada već 20-godišnjoj tradiciji, budući da se kod svake nove odore dizajn gotovo u potpunosti mijenja te je pri tome istaknut primjer talijanskih karabinjera čija odora odražava i povijesnu tradiciju i udovoljava zahtjevima funkcionalnosti i doličnosti odore policjskih službenika.

Također je naglašeno kako za uspješnu realizaciju projekta opremanja novim odorama treba osigurati dostatnost količine odora i opremanje svakog policajca dovoljnim brojem zamjenskih kompleta odore koji se moraju svakodnevno održavati.

U nastavku sjednice odbora razmatrano je pitanje naknade prijevoza od kuće do posla i s posla do kuće, budući da je posljednjim tumačenjem Zajedničke komisije za tumačenje i praćenje Kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike praktično ukinut prijevoz u mjestu stanovanja koje nije mjesto rada, a negdje i u mjestu rada.

Primijećena je i praksa odobravanja željezničkog prijevoza koji manje košta, ali istovremeno policijski službenik do prve željezničke postaje ima i do pet kilometara.

Istaknuto je kako prava iz kolektivnog ukogora treba poštovati te da se njihova jednostrana izmjena ne smije tolerirati, a predloženo je i da se u slučaju daljnjeg uskraćivanja naknade za prijevoz razmotri mogućnost raspisivanja referenduma o štrajku.