ODBOR PRAVOSUĐA O ŠTRAJKU I STANJU U PRAVOSUĐU

ODBOR PRAVOSUĐA O ŠTRAJKU I STANJU U PRAVOSUĐU

(SDLSN, 20. travnja) Odbor pravosuđa SDLSN na svojoj današnjoj sjednici analizirao je provedbu štrajka u pravosudnim tijelima 27. i 28. veljače, informaciju o razgovorima predstavnika Sindikata s ministricom pravosuđa Anom Lovrin, izradu informacije o položaju službenika i namještenika u pravosuđu i prijedloga za njegovo poboljšanje, kao i drugu aktualnu problematiku.

Pravosudje200406

Raspravljajući o štrajku u pravosuđu konstatirano je, kao što je to učinjeno i na razini Sindikata, da je odziv zaposlenih u pravosuđu na štrajk bio najveći, što ukazuje i na stupanj nezadovoljstva materijalnim položajem službenika i namještenika u ovom sustavu.

Najveće postignuće štrajka jest u činjenici da je javnost informirana o pravom satnju plaća zapolsenih u državnim službama i u najvećoj se mjeri solidarizirala s naporima sindikata da se bori za njihovo povećanje.

Izraženo je i zadovoljstvo zbog podrške sndikalnim zahtjevima iz redova sudaca, na čemu im je Sindikat i javno zahvalio.

Predsjednik Odbora Stevo Hadžamija informirao je nazočne o sadržaju i tijeku razgovora s ministricom pravosuđa pohvalivši spremnost novoimenovane ministrice da u kratkom roku razgovara s predstavnicima Sindikata, ali i njen zahtjev da se o problemima razmatra na konkretnoj razini, posebice u dijelu koji se odnosi na pritužbe Sindikata glede mobinga.

S time u svezi odlučeno je da Sindikat sindikalnim povjerenicima na terenu uputi dopis u kojem će se zatražiti specificirani podaci o stanju u pravosuđu, s posebnim osvrtom na uvjete i sigurnost na radu, te već zatražene podatke o neisplaćenim darovima za djecu zbog primjene naputka Ministarstva financija koji je u suprotnosti s Kolektivnim ugovorom.

Također, ministricu pravosuđa potrebno je informirati o dosad zauzetim stajalištima Sindikata glede korekcije koeficijenata zaposlenih u pravosuđu, kako bi se to uzelo u obzir pri izradi Uredbe o klasifikaciji radnih mjesta i Zakona o plaćama.

Pročitajte još…