ODBOR PRAVOSUĐA SDLSN: Nagomilane probleme zaposlenika pravosuđa nitko ne rješava

ODBOR PRAVOSUĐA SDLSN
Nagomilane probleme zaposlenika pravosuđa nitko ne rješava

pravosudje_odbor050413_390

(SDLSN, 10. travnja 2013.) U Zagrebu je 5.travnja 2013. godine održana sjednica Odbora pravosuđa na kojoj se raspravljalo o problemima u pravosuđu.

sdlsn_www220Odbor je zaključio da Ministarstvo pravosuđa ne poduzima ništa da bi riješilo nagomilane probleme koji godinama tište zaposlenike u pravosuđu. Unatoč malim plaćama koje debelo zaostaju od republičkog prosjeka, posegnulo se za još jednim neopravdanim rezanjem primanja sudskih službenika.
Zaključeno je da je potrebno u Uredbi o nazivima radnih mjesta u državnoj službi u članku 9. pod općim i administrativnim poslovima utvrditi novo radno mjesto “administrativni referent -upisničar” s koeficijentom 0,844.
Obrazloženje za predloženu izmjenu Odbor nalazi u činjenici da je radno mjesto administrativni referent-upisničar regulirano Sudskim poslovnikom, Pravilnikom o sudskim službenicima i namještenicima (NN 55/01), Pravilnicima o unutarnjem redu, a vrlo često i godišnjim rasporedom poslova.
Evidentno je da sudski službenici-upisničari, ne postoje jedino u Uredbi o nazivima radnih mjesta i koeficijentima složenosti poslova u državnoj službi.
Nadalje, Odbor predlaže da se u čl. 10. Uredbe o nazivima radnih mjesta i koeficijentima složenosti poslova u državnoj službi, gdje su utvrđeni jedinstveni nazivi radnih mjesta u državnim odvjetništvima, pod općim i administrativnim poslovima utvrde nova radna mjesta

  • administrativni referent.državno-odvjetnički zapisničar s koeficijentom 0,844
  • administrativni referent upisničar s koeficijentom 0,844
  • državno-odvjetnički zapisničar-daktilograf s koeficijentom 0,795

Obrazloženje za predloženu izmjenu je da su se znatno promijenili poslovi daktilografa u Državnim odvjetništvima tj. postali su složeniji, opsežniji, a samim time nema niti potrebe za različitim koeficijentima u odnosu na daktilografe u sudovima.

Odbor upozorava Ministarstvo na težak položaj državnih službenika i namještenika u pravosuđu, te poziva da se poduzmu konkretne mjere na poboljšanju teških životnih uvjeta svojih zaposlenika, koji obavljaju vrlo odgovorne poslove. Darko Lesar