Odbor pravosuđa SDLSN o položaju sudskih službenika

Odbor pravosuđa SDLSN o položaju sudskih službenika

(SDLSN, 6. prosinca) Odbor pravosuđa Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika Republike Hrvatske održao je danas uoči sastanka s ministricom pravosuđa Anom Lovrin sjednicu u proširenom sastavu.

Na sjednici je bilo riječi o organizaciji i radu Sindikata u sustavu pravosuđa, pri čemu je Odbor zauzeo stav da se Sindikat i odbor kao radno tijelo koje artikulira specifične interese zaposlenika u sustavu s desetak tisuća zapolsenih u narednom razdoblju trebaju pojačano založiti kako bi se status sudskih službenika poboljšao u okviru reforme pravosuđa i donošenja Uredbe o klasifikaciji radnih mjesta i Zakona o plaćama državnih službenika.

OP061206

Zaključak je Odbora pravosuđa da promicanje interesa zaposlenih u pravosuđu kroz aktivnosti na razini Odbora i Sindikata moraju počivati na agresivnijem i pravodobnom nastupu u javnosti i u okviru sustava pravosuđa kako bi se materijalni i socijalni položaj zaposlenih što prije popravio.

Odbor je prihvaćanje ministrice pravosuđa na sastanak sa sindikalnim povjerenicima ocijenio kao izraz zainteresiranosti Ane Lovrin za stanje u svom resoru, ali i ponovio opredjeljenje sudskih službenika da ne prihvaćaju dijalog bez sadržaja.

Stoga Odbor pravosuđa u narednom razdoblju planira intenziviranje rada i veću aktivnost Sindikata u informiranju javnosti glede položaja i uvjeta rada sudskih službenika, kako bi se stvorio pritisak potreban za promjene nabolje.

Tako je službenički sustav koji je zabilježio najveći odziv štrajku u prosincu 2005. i veljači 2006. godine još jednom pokazao kako je interese zaposlenih u pravosuđu spreman promicati i štititi ne samo socijalnim dijalogom već i konkretnim sindikalnim akcijama.