Odbor profesionalnih vatrogasaca o aktualnim problemima u vatrogastvu

Odbor profesionalnih vatrogasaca o aktualnim problemima u vatrogastvu

Odbor051112-(3)

(SDLSN, 5. studenoga 2012.) Odbor profesionalnih vatrogasaca Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika RH razmatrao je danas u proširenom sastavu minimalne financijske standarde za vatrogastvo u 2013. godini, kao i Nacionalnu strategiju hrvatskog vatrogastva.

sdlsn_www220Kako se u vatrogastvu godinama gomilaju problemi, a svakim novim proračunom pokušavaju smanjiti financijska sredstva, Odbor je zaključio da ne prihvaća bilo kakvo smanjenje sredstva minimalnih financijskih standarda za vatrogastvo u 2013. godini.
Naime, u slučaju da dođe do smanjenja, a samim time i ugrožavanja materijalnih prava zajamčenih Kolektivnim ugovorom za državne službenike i namještenike, koji se u pogledu plaća i materijalnih prava primjenjuje i na profesionalne vatrogasce, Sindikat će biti prisiljen braniti prava profesionalnih vatrogasaca svim raspoloživim oblicima sindikalnih akcija.
Odbor isto tako ne prihvaća Nacionalnu strategiju zaštite od požara koju je predstavila Državna uprava za zaštitu i spašavanje jer ta strategija nema konkretno određene ciljeve.
Ne prihvaća ni beskrajne izmjene i dopune Zakona o vatrogastvu jer ne rješavaju radnopravni status vatrogasaca ni probleme u sustavu vatrogastva u cjelini.
Viđenje nove strategije i prijedlog Zakona o vatrogastvu već imaju, a ohrabrujuća je činjenica da ovaj puta imaju usklađene stavove s ostalim predstavnicima vatrogasaca i još važniju potporu predstavnika Vlade. R. Novak