Odbor profesionalnih vatrogasaca SDLSN o stanju u vatrogastvu

Odbor profesionalnih vatrogasaca SDLSN o stanju u vatrogastvu

Odbor_vatr_180909_svi

(SDLSN, 18. rujna 2009.) Odbor profesionalnih vatrogasaca SDLSN održao je danas sjednicu kojoj je, pored članova Odbora, nazočio i glavni vatrogasni zapovjednik Mladen Jurin i predsjednik Udruge profesionalnih vatrogasaca Hrvatske Goran Franković.

sdlsn_www220Glavni vatrogasni zapovjednik Mladen Jurin dao je kratak pregled još nezavršene požarne sezone u kojoj, sudeći prema medijima, gotovo da i nije bilo požara, iako su vatrogasci intervenirali u 1608 požara prema otvorenom prostoru priobalja, pri čemu je opožareno 6640 hektara površine, od čega 3163 na miniranom području.
Jurin je naglasio kako je u svim slučajevima dojave o požaru uslijedila brza vatrogasna intervencija i podsjetio da se na priobalju ni jedan požar ne ugasi sam od sebe.
Za to je zaslužna zajednička suradnja svih sastavnica vatrogastva i logistička potpora u obliku pravovremene nabave zaštitne opreme najboljih tehničkih karakteristika.
Glavni vatrogasni zapovjednik je dodao i kako je 90 posto požara “ulovljeno” i pogašeno unutar pet hektara što najbolje govori o pravovremenoj intervenciji vatrogasnih snaga, naglasivši kako time ni jedno turističko odredište nije bilo ugroženo, što je od naročite važnosti u ovo vrijeme gospodarske krize.

Odbor_vatr_180909_jurin_Fra

Što se suradnje sa SDLSN-om tiče Jurin je rekao kako je ona bila intenzivna i konstruktivna, posebice na području osiguranja minimalnih financijskih standarda te na području lobiranja kako bi se profesionalni vatrogasci u svojim pravima izjednačili s policijskim službenicima, posebice u dijelu koji se odnosi na dodatke za posebne uvjete rada.
Nema sumnje“, rekao je Jurin, “da se vatrogasci, jednako kao i policajci, pri svakoj intervenciji izlažu pogibelji pa otud i potreba da se izjednače u pravima“.

Odbor_vatr_180909_magdicDa će to biti jedna od najvažniji aktivnosti Odbora profesionalnih vatrogasaca SDLSN potvrdio je i predsjednik Odbora Mladen Magdić, naglasivši i potrebu da se unutar ustroja Državne uprave za zaštitu i spašavanje učvrsti pozicija vatrogastva kao dominantne službe u funkciji zaštite i spašavanja.
Magdić je naglasio, a predsjednik Udruge profesionalnih vatrogasaca Hrvatske Goran Franković i potvrdio, opredjeljenje Sindikata da se problemi i status vatrogasaca rješavaju u najužoj suradnji poslodavca, struke i sindikata, kao socijalnih partnera koji imaju zajednički cilj.
Nakon duže rasprave Odbor je donio i zaključke o daljnjim aktivnostima Sindikata na području vatrogastva, ali i učinkovitijeg i transparentnijeg rada samog Odbora.
Sukladno zaključcima, Odbor će se ubuduće sastajati najmanje dva puta godišnje, a nakon donošenja minimalnih financijskih standarda i u proširenom sastavu, s ciljem upoznavanja svih sindikalnih povjerenika o dostignutoj razini standarda.
Predsjednik Odbora će u suradnji s Udrugom profesionalnih vatrogasaca i poslodavcem poduzeti mjere kako bi se minimalni financijski standardi za vatrogastvo za 2010. godinu zadržali najmanje na razini 2009. godine, uz povećanje iznosa za materijalne rashode sukladno smjernicama Vlade.
Odbor će nastaviti aktivnosti s ciljem poboljšanja radnopravnog statusa profesionalnih vatrogasaca i njihovog izjednačavanja s policijskim službenicima.