Odbor za obranu o paketu obrambenih zakona

odbobrana_obris120613_naslo

(OBRIS, 12. lipnja 2013.) Jučer zakazana sjednica Odbora za obranu, 15. po redu, zaista je i održana. Na sjednici započetoj malo iza 9 sati, u gotovo dva sata rada raspravljeni su konačni prijedlozi obrambenih zakona, oni isti koji su prošlog četvrtka bili naprasno maknuti s dnevnoga reda Odbora.
Osim 8 saborskih zastupnika (jedan više od broja potrebnog za kvorum), ukupno polovice imenovanih vanjskih članova Odbora i predstavnika Ministarstva brane – ministra Ante Kotromanovića i njegove zamjenice Višnje Tafre – na sjednici je bio prisutan i savjetnik Predsjednika RH Zlatko Gareljić, te redstavnici dvaju zainteresiranih sindikata. O dva predložena zakonska teksta raspravljalo se odvojeno – gdje je diskusija o Konačnom prijedlogu Zakona o obrani potrajala nešto više od sat vremena, da bi onda Konačni prijedlog Zakona o službi u OS RH bio odrađen u još oko pola sata.

Sindikalni zahtjevi – prihvaćena samo kozmetika

???????????????????????????????

Na vlastiti zahtjev, jučerašnjoj sjednici Odbora prisustvovali su i predstavnici sindikata – kako oni iz Sindikata državnih službenika i namještenika, tako i oni iz Sindikata djelatnika u vojsci i državnim službama.

U dosadašnjim usuglašavanjima obrambenih zakona oba sindikata su od Ministarstva obrane tražila i uvrštenje odredbi koje se tiču poboljšanja statusa i prava njihovih članova, službenika i namještenika u Ministarstvu i Oružanim snagama.

Neki od tih zahtjeva su prihvaćeni, poput onih o pravu državnih službenika i namještenika na plaćeno dopunsko zdravstveno osiguranje i prehranu (bez čega su ostali 2009. godine), no mnogo ih je i odbijeno.
Jedan od glavnih sindikalnih zahtjeva – osnivanje vojnog sindikata – i dalje će ostati tek puka želja, budući da Ministarstvo, kako je rekao ministar obrane Kotromanović, ima previše problema s tužbama i sudskim troškovima, pa mu ne treba još i sindikat za vratom. Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika i službeno je podnio nekoliko amandmana na Zakon o službi u OS RH, među kojima je i novi članak 48.a, koji predviđa da „izuzetno, službenik i namještenik po potrebi službe može biti privremeno raspoređen na odgovarajuće ustrojbeno mjesto djelatne vojne osobe u skladu sa stručnom spremom i zvanjem, ako se ustrojbeno mjesto čija je popuna prijeko potrebna ne može popuniti odgovarajućom djelatnom vojnom osobom”.
Na sjednici prisutni članovi sindikata tražili su i nadopunu članka 121 Zakona o obrani, kojom bi se regulirale mirovinske povlastice za službenike i namještenike, pripadnike MORH-a i OS RH, koji su proveli najmanje 30 mjeseci u ratnim postrojbama OS RH u razdoblju d 30. svibnja 1990. do 30. lipnja 1996.

???????????????????????????????

Iako je ministar Kotromanović pokazao razumijevanje za njihov zahtjev, elegantno ga je skinuo s dnevnog reda, budući da on nije i ne može biti predmet Zakona o obrani i Zakona o službi u OS RH, već nekog od zakona koji reguliraju prava mirovinskog osiguranja.

Pročitajte još: