ODGOVOR SINDIKATA NA PRIOPĆENJE MORH-a

ODGOVOR SINDIKATA NA PRIOPĆENJE MORH-a

NIJE ŠIJA NEGO VRAT!

Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika primio je jučer priopćenje MORH-a koje je potpisao načelnik Službe za odnose s javnošću i informiranje Davor Denkovski. U priopćenju se navodi da je Sindikat objavio članak čiji sadržaj u potpunosti ne odgovara naslovu. Dodaje se da MORH izražava duboku žalost i suosjeća s obitelji Beti, te da rješenje o raspolaganju nije istovjetno otkazu. Također, navodi se da otkazni rok ne teče za vrijeme privremene nesposobnosti za rad, pa samim time nije niti došlo do prestanka radnog odnosa.

Iako su navodi iz priopćenja formalno u redu, ističemo da institut stavljanja na raspolaganje u stvari predstavlja prolongirani otkaz, s otkaznim rokom u slučaju Anice Beti od 4 mjeseca. Premda je teoretski moguće da se za vrijeme stavljanja na raspolaganje državnom službeniku nađe novi posao u drugom državnom tijelu, praksa svjedoči da državna tijela koja se rješavaju “viška” zaposlenih malo čine kako bi se to i dogodilo. Za ilustraciju podsjećamo da je Sindikat ne tako davno upozorio MORH, MUP i Ministarstvo pravosuđa, uprave i lokalne samouprave na oglas u Jutarnjem listu u kojem se tražilo 35 pravosudnih policajaca u Upravi za zatvorski sustav. Međutim, ni nakon dvije požurnice nismo uspjeli od tih triju ministarstava saznati koliko je otpuštenih policajaca ili vojnih službenika zbrinuto kroz taj natječaj.

O dubokoj žalosti i suosjećanju Ministarstva najbolje svjedoči činjenica da A. Beti od Ministarstva nije mogla u 2002.g. dobiti ni pomoć za bolovanje dulje od 90 dana u iznosu od jedne proračunske osnovice, iako se od zloćudne bolesti liječila od prosinca 2001.g.

Nažalost, slučaj Anice Beti nije i jedini takav slučaj.

Službenik Viktor Kovačević iz Uprave za obranu Split, dobio je 2. ožujka 2003.g. rješenje o stavljanju na raspolaganje dok je bio na bolovanju nakon operacije karcinoma, uz otkazni rok od tri mjeseca. 16. svibnja dostavljeno mu je i rješenje o prestanku državne službe po sili zakona istekom otkaznog roka od tri mjeseca, s danom 3. lipnja 2003. Dakle, u njegovom slučaju MORH-u čak nije smetala činjenica što se nalazi na bolovanju i uredno o tome dostavlja doznake, da bi mu uz dostavnicu poslali rješenje o prestanku državne službe. Vrijedi li i za njega članak 111. stavak 5. Zakona o radu na koji se poziva MORH u priopćenju, prema kojem otkazni rok ne teče za vrijeme privremene nesposobnosti za rad.