Odjeci Vladinih mjera u medijima

mjere_nl200410

mjere_gs200410

Šuker: Mjere će direktno povećati plaće u Hrvatskoj

suker_otvoreno190410

ANALIZIRAJUĆI danas predstavljene Vladine mjere gospodarskog oporavka u HRT-ovoj emisiji Otvoreno su se susreli predstavnici Vlade, sindikata i oporbe. Ministar financija, Ivan Šuker naglasio je da ovaj program želi to da državna poduzeća podmiruju sve svoje indexHR_logo2obveze u roku od 60 dana, “mjerama će porasti neto plaće, revidiranjem povlaštenim mirovina će se rasteretiti proračun, smanjit će se broj zaposlenih u javnim državnim službama, a smanjenje broja jedinica lokalne samouprave će dovesti do decentralizacije države, ali i smanjiti koruptivne djelatnosti unutar uprave”, objasnio je ukratko Šuker dokument od 27 stranica Vladinih mjera za gospodarski oporavak.

“Program je detektirao stanje i ponudio model kako bi se to stanje moglo razriješiti”, tvrdi Šuker. Govoreći o ukidanju poreznih olakšica, Šuker je utvrdio da “osobni odbici ostaju, potpore za znanstveno-istraživački rad također ostaju, ukidaju se olakšice kojima je cilj poboljšanje standarda, a, prema iskustvu, koriste ih oni koji imaju veće prihode”, rekao je Šuker i naglasio da će Vladine mjere oporavka “direktno povećati plaće u Hrvatskoj.”

Gordan Maras: Program za stvaranje dojma

Gordan Maras iz SDP-a je odgovorio ministru tvrdeći da je došlo vrijeme da se nešto u Hrvatskoj mora napraviti. “Vladin program u suštini nema konkretnih stvari koje kazuju na koji način riješiti određene probleme”, tvrdi Maras i dodaje kako u Vladinim mjerama nema egzaktnih prikaza odakle će se uzeti. “SDP je prije godinu dana počeo predlagati prve mjere, ali ih je Vlada HDZ-a odbila”, tvrdi Maras koji dodaje kako HDZ tada nije želio prihvatiti nešto što sada predlaže u svom programu. “Ovo je program za stvaranje dojma, a ne želja da se neke mjere zaista i pokrenu. Bez rebalansa proračuna ovaj projekt nije moguće provesti”, zaključio je Maras.

“SDP je mnoge prijedloge davao u posljednjih godinu i pol dana, ali Vlada ništa od toga nije prihvatila”, tvrdi Marac i dodaje kako SDP tijekom glasanja neće biti protiv onih mjera koje su i sami predložili. “Ipak, ovaj dokument je skup ciljeva, bez operative”, ponovio je Maras stav SDP-a o Vladinim mjerama za izlazak iz krize.

Boris Pleša: Prije otpuštanja treba napraviti detaljnu analizu

plesa_otvoreno190410

Željko Lovrinčević, savjetnik premijerke Jadranke Kosor koji je i radio na osmišljavanju danas objavljenih mjera naglašava da su predložene mjere nešto što čine i zemlje regije. “Ovo su mjere za ubrzanje gospodarskih reformi, a dio je samo održanje javnih financija”.

Boris Pleša, vođa Sindikata državnih službenika i namještenika Hrvatskeutvrdio je da svaka od mjera koje se predlažu spominje državne službenike i namještenike. “Ovaj put se govori o smanjenju broja zaposlenih u državnim službama, a tek pravom analizom se može govoriti o eventualnom višku zaposlenih”, rekao je Pleša i dodao kako su polovina zaposlenika državne uprave policajci među kojima je manjak ljudi. “Upravo stoga je potreba detaljna analiza kojom bi se došlo do točnih podataka u kojim sektorima državne službe je višak”.

Darinko Kosor, predsjednik HSLS-a je naglasio kako njegova stranka ima svoj program mjera, ali i kako se danas objavljen Vladin program “u 80 posto poklopilo s našim prijedlozima pa ćemo ove mjere i podržati”.