Odluka o zabrani novog zapošljavanja u državnim tijelima nezakonita i diskriminirajuća

zabrana_narodhr211114

(Narod.hr, 21. studenoga 2014.) Sindikati javnih i državnih službi (SDLSN) koji su jučer prosvjedovali na Markovom trgu zbog odugovlačenja raspisivanja referenduma o donošenju zakona kojim bi se zabranilo izdvajanje pomoćnih i pratećih djelatnosti u javnim i državnim službama, ukazali su i na to da je odlukama o zabrani novog zapošljavanja Vlada RH zapravo onemogućila da se upravo na tim djelatnostima angažira bilo tko osim tvrtki koje se bave outsourcingom, odnosno agencijama koje iznajmljuju radnu snagu.

narodhr_logoTakva je odluka, kada su u pitanju državne službe, suprotna i važećem Zakonu o državnim službenicima, koji angažiranje vanjskih pružatelja usluga definira kao izuzetak ovisan o organizaciji i potrebama službe i to uz prethodnu procjenu rizika i financijske isplativosti, ističe u današnjem priopćenju SDLSN.

Vlada, dakle, zanemaruje činjenicu da je u državnim službenicima angažiranje namještenika na pomoćno-tehničkim poslovima pravilo i državnim tijelima naređuje angažiranje vanjskih pružatelja usluga, ali neovisno o tome je li to u skladu s organizacijom i potrebna službe, odnosno postoji li prethodna procjena sigurnosnih rizika i financijske isplativosti, ocjenjuju iz Sindikata.

Ističu kako to znači da Vlada odlukom o zabrani zapošljavanja, u dijelu koji se odnosi na namještenike, pogoduje privatnim tvrtkama, koje u slučaju upražnjenog radnog mjesta namještenika u državnom tijelu, jedine mogu preuzeti obavljanje poslova radnog mjesta na kojem je takav namještenik radio.

Time se, smatraju, provodi nezakonita privatizacija namješteničkih poslova u državnoj upravi i nedopušteno favoriziraju privatne tvrtke u odnosu na građane kao fizičke osobe, kojima se zaprječuje mogućnost zapošljavanja u državnim tijelima na pomoćno-tehničkim poslovima, ukoliko nisu zaposlenici privatne tvrtke za čišćenje ili održavanje.

Sindikat će se zbog toga obratiti pučkoj pravobraniteljici jer smatra da ovakvo reguliranje zapošljavanja u državnim tijelima ima obilježja diskriminacije po društvenom položaju, budući da se skupini građana koja na tržištu rada ionako obavlja najslabije plaćene poslove, brani pristup radnim mjestima u državnim tijelima bez posredničke provizije agencija za zapošljavanje, odnosno privatnih servisa, ističe se u priopćenju koje je potpisao glavni tajnik SDLSN-a Siniša Kuhar.

zabrana_indexhr211114

(Index.hr, 21. studenoga 2014.) ODLUKA o zabrani novog zapošljavanja u državnim tijelima nezakonita i diskriminirajuća. Odlukom se provodi nezakonita privatizacija namješteničkih poslova u državnoj upravi i nedopušteno favoriziraju privatne tvrtke u odnosu na građane kao fizičke osobe, kojima se zaprječuje mogućnost zapošljavanja u državnim tijelima na pomoćno-tehničkim poslovima, ukoliko nisu zaposlenici privatne tvrtke za čišćenje ili održavanje, priopćili su iz Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika.

indexhr_logo08072014Sindikati javnih i državnih službi koji su jučer prosvjedovali na Markovom trgu zbog odugovlačenja raspisivanja referenduma o donošenju zakona kojim se zabranilo izdvajanje pomoćnih i pratećih djelatnosti u javnim i državnim službama, ukazali su i na to da je odlukama o zabrani novog zapošljavanja Vlada RH zapravo onemogućila da se upravo na tim djelatnostima angažira bilo tko osim tvrtki koje se bave outsourcingom, odnosno agencijama koje iznajmljuju radnu snagu.

Sindikat: Vlada pogoduje privatnim tvrtkama

Takva je odluka, kada su u pitanju državne službe, suprotna i važećem Zakonu o državnim službenicima, koji angažiranje vanjskih pružatelja usluga definira kao izuzetak ovisan o organizaciji i potrebama službe i to uz prethodnu procjenu rizika i financijske isplativosti, smatraju u Sindikatu.

Vlada, smatraju u Sindikatu, zanemaruje činjenicu da je u državnim službenicima angažiranje namještenika na pomoćno-tehničkim poslovima pravilo i državnim tijelima naređuje angažiranje vanjskih pružatelja usluga, ali neovisno o tome je li to u skladu s organizacijom i potrebna službe, odnosno postoji li prethodna procjena sigurnosnih rizika i financijske isplativosti.

To znači da Vlada odlukom o zabrani zapošljavanja, u dijelu koji se odnosi na namještenike, pogoduje privatnim tvrtkama, koje u slučaju upražnjenog radnog mjesta namještenika u državnom tijelu, jedine mogu preuzeti obavljanje poslova radnog mjesta na kojem je takav namještenik radio.

“Provodi se nezakonita privatizacija poslova u državnoj upravi”

U Sindikatu smatraju da se time provodi nezakonita privatizacija namješteničkih poslova u državnoj upravi i nedopušteno favoriziraju privatne tvrtke u odnosu na građane kao fizičke osobe, kojima se zaprječuje mogućnost zapošljavanja u državnim tijelima na pomoćno-tehničkim poslovima, ukoliko nisu zaposlenici privatne tvrtke za čišćenje ili održavanje.

“Sindikat će se zbog toga obratiti pučkoj pravobraniteljici jer smatra da ovakvo reguliranje zapošljavanja u državnim tijelima ima obilježja diskriminacije po društvenom položaju, budući da se skupini građana koja na tržištu rada ionako obavlja najslabije plaćene poslove, brani pristup radnim mjestima u državnim tijelima bez posredničke provizije agencija za zapošljavanje, odnosno privatnih servisa”, zaključuje se u priopćenju Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika.

VLADA DISKRIMINIRA GRAĐANE
Odluka o zabrani novog zapošljavanja u državnim tijelima nezakonita i diskriminirajuća

zaposljavanje_zabrana

Odlukom se provodi nezakonita privatizacija namješteničkih poslova u državnoj upravi i nedopušteno favoriziraju privatne tvrtke u odnosu na građane kao fizičke osobe, kojima se zaprječuje mogućnost zapošljavanja u državnim tijelima na pomoćno-tehničkim poslovima, ukoliko nisu zaposlenici privatne tvrtke za čišćenje ili održavanje

(SDLSN, 21. studenoga 2014.) Sindikati javnih i državnih službi koji su jučer prosvjedovali na Markovom trgu zbog odugovlačenja raspisivanja referenduma o donošenju zakona kojim bi se zabranilo izdvajanje pomoćnih i pratećih djelatnosti u sdlsn_www220javnim i državnim službama, ukazali su i na to da je odlukama o zabrani novog zapošljavanja Vlada RH zapravo onemogućila da se upravo na tim djelatnostima angažira bilo tko osim tvrtki koje se bave outsourcingom, odnosno agencijama koje iznajmljuju radnu snagu.
Takva je odluka, kada su u pitanju državne službe, suprotna i važećem Zakonu o državnim službenicima, koji angažiranje vanjskih pružatelja usluga definira kao izuzetak ovisan o organizaciji i potrebama službe i to uz prethodnu procjenu rizika i financijske isplativosti.
Vlada, dakle, zanemaruje činjenicu da je u državnim službenicima angažiranje namještenika na pomoćno-tehničkim poslovima pravilo i državnim tijelima naređuje angažiranje vanjskih pružatelja usluga, ali neovisno o tome je li to u skladu s organizacijom i potrebna službe, odnosno postoji li prethodna procjena sigurnosnih rizika i financijske isplativosti.
To znači da Vlada odlukom o zabrani zapošljavanja, u dijelu koji se odnosi na namještenike, pogoduje privatnim tvrtkama, koje u slučaju upražnjenog radnog mjesta namještenika u državnom tijelu, jedine mogu preuzeti obavljanje poslova radnog mjesta na kojem je takav namještenik radio.
Time se provodi nezakonita privatizacija namješteničkih poslova u državnoj upravi i nedopušteno favoriziraju privatne tvrtke u odnosu na građane kao fizičke osobe, kojima se zaprječuje mogućnost zapošljavanja u državnim tijelima na pomoćno-tehničkim poslovima, ukoliko nisu zaposlenici privatne tvrtke za čišćenje ili održavanje.
Sindikat će se zbog toga obratiti pučkoj pravobraniteljici jer smatra da ovakvo reguliranje zapošljavanja u državnim tijelima ima obilježja diskriminacije po društvenom položaju, budući da se skupini građana koja na tržištu rada ionako obavlja najslabije plaćene poslove, brani pristup radnim mjestima u državnim tijelima bez posredničke provizije agencija za zapošljavanje, odnosno privatnih servisa. S. Kuhar