Odlukom o isplati božićnice od 1250 kuna u državnim tvrtkama Vlada diskriminira državne i javne službenike

Odlukom o isplati božićnice od 1250 kuna u državnim tvrtkama Vlada diskriminira državne i javne službenike

sdlsn_www220(SDLSN, 30. prosinca 2009.) Svojom odlukom o isplati božićnice od 1250 kuna u državnim tvrtkama Vlada diskriminira državne i javne službenike i namještenike, koje je na vlastitoj društvenoj ljestvici procijenila vrijednima kao polovicu radnika HŽ-a, HEP-a, Hrvatskih šuma, Hrvatskih autocesta i drugih državnih tvrtki, odnosno 625 kuna.

Potvrđuje to i danas objavljeni razgovor s Ivanom Matasićem, članom uprave HŽ Infrastrukture u Jutarnjem listu.

Na pitanje o visini isplaćene božićnice Matasić kaže kako su ispoštovali odluku Vlade te će isplatiti 1250 kuna, bez obzira na kolektivni ugovor.

Time je postalo jasno kako Vlada ima dvostruka mjerila kada su u pitanju zaposleni u upravi i državnim tvrtkama glede iznosa materijalnih prava.

Apsurdno je da zaposleni u državnim službama od kojih neke, kao što su Porezna i Carinska uprava ili MUP izravno pune više od 90 posto državnog proračuna, mogu računati na sigurnih 625 i mogućih 625 kuna na dugačkom i tankom štapu, a zaposleni u državnim tvrtkama, čak i u slučaju čistih gubitaša kakav je HŽ, imaju “pravo” na jednokratnu isplatu 1250 kuna.

Međutim, zaposleni u upravi, kao i oni u državnim tvrtkama u jednkom su položaju kada je riječ o nezakonitom postupanju Vlade glede obveza koje su preuzete važećim kolektivnim ugovorima i jedini odgovor koji im nudi pravna država jest taj da se za svoja ugovorena prava izbore sudskim putem.

bozicnica09_HZ_jl301209