Održan okrugli stol “Žene u lokalnim izborima”

Odbor za ravnopravnost spolova SDLSN
Održan okrugli stol “Žene u lokalnim izborima”

MMaretic_100413_390

(SDLSN, 12. travnja 2013.) U organizaciji Odbora za ravnopravnost spolova Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika RH 10. travnja 2013. upriličen je okrugli stol na temu “Žene u loklanim izborima”.

sdlsn_www220Uvodno izlaganje održala je članica Odbora, doc. dr. sc. Meri Maretić, autorica knjige: “Političari, mediji, građani” te brojnih objavljenih stručnih i znanstvenih radova o ulozi komunikacijskih procesa u društvu, govoreći o ulozi i položaju žena na javnoj – političkoj i sindikalnoj sceni u Hrvatskoj.
Maretić je naglasila problem nedovoljne zastupljenosti žena na izbornim listama navodeći primjer Splitsko – dalmatinske županije u kojoj su na posljednjim izborima u 16 gradova i 39 općina samo dvije žene izabrane na funkcije gradonačelnica.
“Isključivanje žena iz demokratskih političkih procesa ima negativne posljedice za razvoj društva u cjelini zbog nedovoljne zastupljenosti pri donošenju važnih političkih odluka”, zaključila je Maretić.
U raspravi koja je uslijedila, uz članice Odbora SDLSN-a, sudjelovale su i predstavnice Odbora za ravnopravnost spolova Nezavisnih hrvatskih sindikata.

Dobitnica “grand PRix-a” za doprinos struci

maretic_huoj110413_390

Meri Maretić je zajedno s Anom Tkalac Verčić ovogodišnji laureat posebne Grand Prix nagrade za doprinos struci Hrvatske udruge za odnose s javnošću jer je, kako stoji u obrazloženju stručnog žirija za prijedlog ove prestižne strukovne nagrade, “svojom stručnom, znanstvenom i nastavnom aktivnošću pokrenula niz projekata koji predstavljaju trajan doprinos razvoju struke”.