Održan seminar o članstvu RH u NATO-u u organizaciji Sindikata

Održan seminar o članstvu RH u NATO-u u organizaciji Sindikata

NATO_seminar260407_1

(SDLSN, 26. travnja) Danas je u Centru za stručno osposobljavanje i usavršavanje službenika u Maksimirskoj 63 održan seminar o članstvu RH u NATO-u u organizaciji Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika RH i uz potporu Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija, Ministarstva obrane i Središnjeg državnog ureda za upravu.

SDLSN_wwwCilj seminara, istaknuo je u uvodu predsjednik Sindikata Ivica Ihas, je upoznavanja članstva Sindikata s ulogom i zadaćama NATO-a, radi boljeg razumijevanja strateškog opredjeljenja RH za ulazak u euroatlantske integracije i dodao da istovremeno cilj seminara nije pokušaj Sindikata da utječe na osobne stavove članova na način da im se sugerira kako bi trebali misliti o bilo kojem važnom pitanju, pa tako i o članstvu RH u NATO-u.

NATO_seminar260407_strip
50-tak sindikalnih povjerenika sa zanimanjem je pratilo izlaganja, a rasprava nakon njih trajala je više od sat vremena. Za catering u pauzi Sindikat je angažirao tvrtku “Pleter-usluge” u koju su temeljem sporazuma sindikata i MORH-a preuzeti zaposlenici ukinute Službe za gospodarenje nekretninama.

Želja nam je“, rekao je Ihas, “da Vam kao Sindikat pružimo mogućnost da u dijalogu s kompetentnim političkim i vojnim strukturama o tome sami formirate vlastiti stav, ali raspolažući većom količinom relevantnih informacija“.

A o tome što je to NATO, što on znači u suvremenom svijetu, koji su politički, a koji vojni aspekti članstva u ovoj organizaciji kolektivne sigurnosti, ima li NATO zajedničke demokratske vrijednosti i standarde prihvatljive za sve članice, što NATO znači za Europu i svijet u 60 godina svog postojanja, što on znači po suverenost svake članice i kakve su posljedice članstva ili nečlanstva Hrvatske u njemu, okupljenim sindikalnim povjerenicima govorili su veleposlanik RH pri NATO-u Davor Božinović i kapetan bojnog broda i načelnik Službe za NATO i PzM Ministarstva obrane Robert Hranj.

Da ova tema itekako zanima članove Sindikata i da nitko od njih o NATO-u ne namjerava misliti tuđom glavom ili prihvatiti tuđa ili nametnuta mišljenja, pokazala je živa diskusija koja je uslijedila nakon prezentacija, kao i brojna pitanja koja su postavili veleposlaniku Božinoviću i kapetanu Hranju.

Je li moguće da netko napadne članicu, a da se na razini NATO-a ne postigne konsenzus o njenoj obrani; podliježe li Hrvatska ulaskom u NATO obvezi držanja vojnih baza Saveza na svom tlu; koliki su troškovi članstva, koje su mu negativne strane i kakav je stav Hrvatske u svezi s instaliranjem raketnog štita; zbog čega neke članice Saveza kao što su Francuska i SAD odskaću od načela konsenzusa i zadržavaju pravo vlastitog djelovanja; ima li Hrvatska potrebe za članstvom u okruženju koje više nije neprijateljsko i hoće li Hrvatska ulaskom u NATO biti suočena s novim sigurnosnim prijetnjama poput terorizma; prijetnja hladnog rata je nestala, ali je poznato i da su dvije članice NATO-a ratovale. Ne radi li se u slučaju NATO-a o mastodontu kojeg na životu održavaju interesi vezani uz ratnu proizvodnju i logističku potporu strukturama NATO-a; hoćemo li u NATO-u biti ravnopravni i nećemo li postati predmetom manipulacije velikih sila koje će “zakuhati” situaciju, a zatim će Hrvatska u krizna žarišta morati slati svoje vojnike, samo su neka od pitanja koja su postavljena.

NATO_VJ270407Odgovarajući na pitanja, Božinović je istaknuo potrebu vođenja javne rasprave o članstvu u NATO—savezu i spremnost da se ovakve tribine ponove svugdje gdje za to postoji interes.

Funkcija NATO saveza je prije svega odvraćanje od agresije i zahvaljujući njemu je Zapadna Europa proživjela posljednjih 60 godina u ozračju mira i prosperiteta, rekao je Božinović i dodao kako su vojne baze u vrijeme hladnog rata bile nužnost i temelj koncepcije obrane. Međutim, taj je koncept prestankom hladnog rata promijenjen. Nove članice, rekao je Božinović, nisu otvorile ni jednu vojnu bazu, a ni Republika Hrvatska to ne namjerava.

U slučaju raketnog štita radi se o bilateralnom sporazumu sa zemljama članicama Saveza, dodao je Božinović i naglasio kako se dijalog o svim važnim sigurnosnim pitanjima vodi unutar Saveza.

NATO_seminar260407_4

Bolje je biti za stolom za kojim se donose odluke, nego biti predmetom tih odluka“, rekao je Božinović i naglasio da NATO predstavlja forum na kojem se razgovara o vojno-sigurnosnom stanju i prilikama bez obzira radi li se o članicama ili ne.

Godišnja članarina u NATO-u je stvar dogovora, pa tako npr. Slovačka plaća 4-5 milijuna dolara za članstvo za troškove civilne komponente, stožere i zapovjedništva i infrastrukturne fondove, kazao je Božinović i naglasio da istovremeno nove članice iz tih istih infrastrukturnih fondova dobivaju sredstva za razvoj vojne infrastrukture, pa je tako samo Češka povukla 140 milijuna dolara sredstava. Ukoliko Hrvatska bude sposobna ponuditi kvalitetne programe, omjer plaćene članarine i sredstava namijenjenih programima razvoja mogao bi biti višestruko u korist Hrvatske.

NATO_seminar260407_9

Božinović je naglasio da ulogu SAD-a treba razmatrati i u kontekstu njezinog članstva i utjecaja u UN-u, Svjetskoj trgovinskoj organizaciji, Međunarodnom monetarnom fondu, Svjetskoj banci, a ne samo u NATO-u i dodao kako se između NATO-a i SAD-a ne može staviti znak jednakosti, budući da Savez svoje odluke donosi konsenzusom.

Božinović smatra da se ni problemu terorizma ne može pristupiti jednostrano, kao što nitko ne može zažmiriti pred činjenicom da se na njegovom tlu eventualno nalaze pripadnici organizacija koje izravno potiču ili organiziraju terorističke napade.

Na kraju, Veleposlanik Božinović se zahvalio sudionicima na žustroj i povremeno polemičnoj raspravi i dodao kako je ona pokazala interes članova Sindikata kao građana za ovu temu.

NATO_seminar260407_8

PREDAVANJE ČLANOVIMA SDSLN-A O NATO-U

hina_logo

ZAGREB, 26. travnja 2007. (Hina) –  O činjenicama vezanima uz pristup Republike Hrvatske vojno-sigurnosnoj organizaciji NATO-u danas je članove Sindikata državnih službenika i namještenika (SDLSN) izvijestio hrvatski veleposlanik pri NATO savezu Davor Božinović i načelnik Službe za NATO pri Ministarstvu obrane kapetan bojnog broda Robert Hranj.
Na početku seminara  predsjednik Sindikata državnih službenika i namještenika Ivica Ihas rekao je da su državni službenici ti koji moraju imati informacije o pristupu naše zemlje toj organizaciji te da su oni ti koji će objašnjavati drugima što to znači.

NATO_seminar260407_5Hrvatski veleposlanik pri NATO-u Božinović rekao je da će u travnju iduće godine na NATO summitu u Bukureštu Hrvatska dobiti pozivnicu za punopravno članstvo, a da se ulazak u članstvo te organizacije očekuje tijekom 2009. godine.
Predstavio je NATO kao obrambenu organizaciju čije članice dijele temeljne vrijednosti i interese, koje dijeli i Hrvatska, kao što su sloboda, demokracija, vladavina prava, tržišno gospodarstvo, međunarodna solidarnost, te stabilni svjetski odnosi, kojima trebaju vladati mir i sigurnost.
Osim što dijele te vrijednosti, članice su ravnopravne i spremne zajednički braniti te vrijednosti, a prema sporazumu o članstvu u NATO-u, napad na jednu članicu napad je na sve članice. Opovrgnuo je teze da će ulazaka u ovaj savez suziti hrvatski suverenitet jer se sve odluke u NATO-u donose konsenzusom.
O vojnom aspektu kao i o utjecaju koji će pristup NATO-u imati na naše oružane snage govorio je kapetan bojnog broda Robert Hranj.