Održana 2. sjednica Glavnog povjereništva SDLSN

Održana 2. sjednica Glavnog povjereništva SDLSN

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

(SDLSN, 13. veljače) Jučer je u Zagrebu održana 2. sjednica Glavnog povjereništva SDLSN na kojoj su razmatrane aktivnosti Sindikata između prve i druge sjednice, a posebice dosad ostvareni kontakti s predstavnicima nove vlasti te zahtjevima za kolektivne pregovore, prijedlozi za odbore djelatnosti i komisije Sindikata, organizacija X. Športskih susreta, informacija o radu stručne službe u svezi s tužbama za božićnicu i dar za djecu, te sporazumu o korištenju kampa Seget kod Trogira.

Hvala Ti Ivane za sve što si učinio za Sindikat i uživaj u zasluženoj mirovini
Hvala Ti Ivane za sve što si učinio za Sindikat i uživaj u zasluženoj mirovini

Prije početka radnog dijela sjednice Ivica Ihas je uručio prigodnu nagradu dugogodišnjem istaknutom članu Sindikata, a sada mladom umirovljeniku, jednom od njegovih utemeljitelja i bivšem zamjeniku predsjednika gospodinu Ivanu Sudaru, sukladno odluci donesenoj na prethodnoj sjednici Glavnog povjereništva. Ihas se zahvalio Sudaru na svemu što je učinio za Sindikat, posebice istaknuvši njegove zasluge za organizaciju sindikalnih športskih susreta i nezaboravna druženja članstva, koja je obilježio svojim smislom za šalu, šireći dobro raspoloženje oko sebe.

Predsjednik Ihas obavijestio je nazočne da su dosad obavljeni razgovori s državnim tajnikom Središnjeg državnog ureda za upravljanje državnom imovinom Grgom Ivezićem, ministrom obrane Berislavom Rončevićem, državnom tajnicom Ministarstva europskih integracija Verom Varga, ravnateljem Carinske uprave Mladenom Barišićem, ministrom financija Ivanom Šukerom, ministrom unutarnjih poslova Marijanom Mlinarićem  i ministricom pravosuđa Vesnom Škare-Ožbolt. Sindikat traži prijam i kod ministra Mora, turizma, prometa i razvitka Božidara Kalmete, državnog tajnika Središnjeg državnog ureda za državnu upravu Antuna Palarića i ravnatelja Porezne Uprave Ivice Mladinea.

Prigodom ovih susreta vodstvo sindikata i predstavnici pojedinih odbora imali su prigodu dužnosnike informirati o stajalištima Sindikata u svezi s nezadovoljavajućim materijalnim i socijalnim  položajem službenika i namještenika i potrebi njegova poboljšanja kroz izmjene zakona i propisa, te novi kolektivni ugovor, a zatražena je i podrška za postizanje nagodbe za isplatu nespornih materijalnih potraživanja.

U diskusiji koja je uslijedila pozdravljeni su napori Sindikata da i na ovaj način promiče interese službenika i namještenika, ali je upozoreno kako se radi o više manje neformalnim susretima, te da se je potrebno dobro pripremiti za predstojeće kolektivne pregovore, na način da Sindikat izradi vlastiti prijedlog kolektivnog ugovora i ponudi ga Vladi ne čekajući od nje poziv za početak kolektivnih pregovora, kako je predložio Jozo Perić. Istaknuto je i pitanje maksimalnog trajanja godišnjih odmora jer će se uskoro početi planirati godišnji odmori (Gamilec), problemi u radu ureda državne uprave kojima u uvjetima privremenog financiranja imaju nedostatna sredstva za svakodnevni rad (Zadravec, Kolar).

Raspravljano je i o prijedlozima županijskih povjereništava za odbore i komisije, te je zaključeno da u naredno vrijeme treba sazvati odbore u starom i novom sazivu, kako bi se mogli konstituirati i dogovoriti o budućem radu. Zoran Perović iz Zagrebačke županije predložio je održavanje tematskih sjednica odbora, kroz koje bi se mogli promicati i artikulirati interesi pojedinih službi unutar određenih grupacija, a Zrinka Babić i Željko Mlinarić ukazali su na činjenicu da se odbori ne trebaju odražavati teritorijalni ustroj sindikata već prije svega trebaju ispunjavati svoju funkciju – promicanje specifičnih interesa pojedinih djelatnosti odnosno grupacija. Izabrani su i članovi za komisiju za Vilu Mirnu koja bi trebala izraditi pravilnik za korištenje njenih smještajnih kapaciteta.

Predsjednik Ihas izvjestio je nazočne o pripremama za 10. Športske susrete i broju dosad prijavljenih sudionika iz država članica PSI-a.

Seget_124 Seget1_124 Seget2_124

Povjereništvo je upoznato s činjenicom da je Sindikat, zajedno sa Sindikatom vojnih službenika i namještenika, dobio na korištenje Autokamp Seget kraj Trogira, što će članstvu Sindikata omogućiti veće mogućnosti za organiziranje ljetovanja pod povoljnijim uvjetima. Više informacija o kampu možete pronaći na adresi www.kamp-seget.hr.