Održana sjednica Županijskog povjereništva Zagrebačke županije

Održana sjednica Županijskog povjereništva Zagrebačke županije

Zagrebacka_zupanija250208-0

(SDLSN, 3. ožujka) U Zagrebu je 25. veljače, uz nazočnost predsjednika SDLSN RH Borisa Pleše, održana 1. sjednica povjereništva Zagrebačke županije u novom sazivu.

SDLSN_wwwU uvodnom obraćanju predsjednik Pleša je upoznao prisutne sindikalne povjerenike s programskim aktivnostima Sindikata te najavio učinkovitije djelovanje Sindikata u pogledu poboljšanja materijalnog položaja državnih službenika, donošenju zakonske regulative za lokalnu samoupravu te provođenju reforme pravosuđa.

Prema njegovom mišljenju, a s time se složila i većina nazočnih, kvalitetnim rješavanjem ovih  pitanja u najvećoj bi se mjeri riješili gorući problemi našeg članstva.

Zagrebacka_zupanija250208Kao konkretan korak u pokušaju ostvarivanju naznačenih ciljeva predsjednik je najavio prosvjedne aktivnosti koje će Sindikat uz suradnju s drugim sindikatima provoditi tijekom ožujka i travnja te pozvao prisutne da se pridruže tim akcijama. Nakon Plešinog izlaganja razvila se je otvorena i na momente vrlo žustra rasprava o mnogim problemima koja muče naše članstvo. Najviše diskusija bilo je posvećeno nezavidnom materijalnom  položaju državnih službenika i Zakonu o plaćama, ali su problematičnim i nestimulativnim ocijenjeni i način ocjenjivanja državnih službenika. Istaknuto je zanemarivanje stručnih znanja i sposobnosti zaposlenika, nezadovoljavajući uvjeti rada, slaba kadrovska politika što sve zajedno pridonosi nezadovoljstvu državnih i lokalnih službenika i namještenika, ali i šteti kvaliteti rada upravnih tijela na svim razinama. Kritički je progovoreno i o slabostima Sindikata, a posebno je naglašena potreba bolje informiranosti i edukacije sindikalnih povjerenika kako bi se osposobili da što kvalitetnije obavljaju zahtjevnu i odgovornu povjereničku dužnost.

Rezimirajući sadržaj rasprave županijski povjerenik Zoran Perović je predložio način rada županijskog povjereništva u budućem razdoblju, koji je prihvaćen.

Rekao je da je prema komparativnim pokazateljima sindikalna organizacija Zagrebačke županije u proteklom četverogodišnjem razdoblju bila jedna od najuspješnijih i ostvarila povećanje sindikalnog članstva i podružnica za preko 100%. Perović je naglasio da takvi rezultati obavezuju i pozvao prisutne povjerenike na zajedništvo i suradnju kako bi postojeći trend uspješnosti bio nastavljen.