ODRŽANA ZAVRŠNA KONFERENCIJA PROJEKTA REFORME LOKALNE SAMOUPRAVE

ODRŽANA ZAVRŠNA KONFERENCIJA PROJEKTA REFORME LOKALNE SAMOUPRAVE

hina_logo

ZAGREB, 5. srpnja 2007. (Hina) –  Projekt Reforme lokalne samouprave, koji je u Hrvatskoj provodio The Urban Institute, a financijski potpomogla Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID), pružao je različite vrste potpora jedinicama lokalne samouprave tijekom posljednjih sedam godina, rečeno je na današnjoj završnoj konferenciji Projekta Reforme lokalne samouprave u Zagrebu.
Projekt je vrijedan 16 milijuna američkih dolara, a njime se podupire decentralizacija i jačanje upravljačke i administrativne sposobnosti jedinica lokalne samouprave, kako bi lakše preuzele nove, decentralizirane ovlasti u fazi priprema Hrvatske za pristup Europskoj uniji.
Kroz njega je, po riječima riječkog gradonačelnika i predsjednika Saveza Udruge gradova i općina i Udruge gradova Vojka Obersnela, ostvarena suradnja s više od 300 hrvatskih gradova i općina.
Izgradili smo stabilnu udrugu gradova, u kojoj se odluke donose  na temelju stručne analize, a u interesu lokalne samouprave, rekao je Obersnel.
Po riječima tajnika Središnjeg državnog ureda za upravu Antuna Palarića, postavljeni su okviri za postupak neposrednog izbora gradonačelnika, a taj je zakon prošao drugo čitanje u Hrvatskom saboru.
U njemu je, kako je rečeno, sporna odredba o referendumu kao metodi opoziva neposredno izabranog gradonačelnika.
Komentirajući najave o pravu glasa za mlađe od 18 godina, Palarić je rekao kako hrvatska javnost nije upoznata s preporukama Vijeća Europe da se razmisli o smanjenju te dobne granice ispod 18 godina, naglašavajući kako je u Austriji primjerice ta dobna granica već spuštena na 16 godina.
Voditelj misije USAID-a Bill Jeffers uručio je danas Palariću i Obersnelu nagrade za poseban doprinos razvoju lokalne samouprave.
USAID je glavna organizacija Vlade SAD-a za pružanje potpora zemljama u kojima se provode gospodarske i demokratske reforme, a aktivan je u više od 100 zemalja.
The Urban Institute je američka neprofitna savjetodavna i istraživačka  organizacija sa sjedištem u Washingtonu, a provodi projekte USAID-a.