ODZVONILO NAMJEŠTENICIMA Vlada raspisala natječaj za čišćenje prostorija

ODZVONILO NAMJEŠTENICIMA Vlada raspisala natječaj za čišćenje prostorija

ciscenje_natjecaj

Iako još nije usvojila izmjene i dopune Zakon o državnim službenicima kojima se omogućava potpuna privatizacija pomoćno-tehničkih poslova u državnoj upravi, Vlada je već raspisala natječaj za čišćenje prostorija u vrijednosti od 60.240.000,00 kuna.

sdlsn_www220(SDLSN, 25. studenoga 2010.) Natječaj je objavljen na portalu javne nabave, a njime se anticipira tijek i sudbina izmjena Zakona o državnim službenicima, odnosno poduzimaju radnje kao da je izmjena zakona gotova svršena stvar.
Podsjećamo, Sindikat se protivi privatizaciji pomoćno-tehničkih poslova (čišćenje, održavanje, ugostiteljske usluge) u državnim tijelima na način kako to predviđa prijedlog izmjena Zakona o državnim službenicima i smatra kako se neograničenom privatizacijom pomoćno-tehničkih poslova, koje u državnim tijelima obavljaju namještenici, narušava podjela poslova u državnoj službi, utvrđena Zakonom o sustavu državne uprave i Zakonom o državnim službenicima.
Ti propisi utvrđuju da poslove u državnim tijelima obavljaju državni službenici i namještenici, s mogućnošću da se ograničeni dio (do dva posto mase sredstava za plaće) povjeri pružateljima usluga izvan državne službe, a predložene izmjene zakona omogućavaju da povjeravanje poslova vanjskim pružateljima usluga postane pravilo kad su u pitanju pomoćno-tehnički poslovi.
Sindikat upozorava da se time trošak za plaće namještenika samo pretvara u trošak za usluge i istovremeno otvara prostor za namještenje poslova privatnim tvrtkama – satelitima političkih stranaka ili pak tvrtkama u vlasništvu rođaka i prijatelja politički postavljenih dužnosnika.

bedz240Ovime Vlada javno pokazuje koliko drži do socijalnog dijaloga, demokratske i zakonske procedure i namještenicima, socijalnim partnerima i saborskim zastupnicima jasno poručuje da su tek dekor u igrokazu u kojem se odluke donose iza zatvorenih vrata.
Sindikat stoga od Vlade traži hitan prijam predstavnika sindikata državnih službi, kako bi se razmotrilo pitanje pomoćno-tehničkih poslova u državnoj upravi, na što ju obvezuje i u lipnju potpisani Sporazum sa sindikatima državnih službi, u kojem stoji da će socijalni partneri “aktivno surađivati pri izradi optimalnog modela obavljanja pomoćno-tehničkih poslova za potrebe državnih tijela, vodeći računa o statusu namještenika i sigurnosnim aspektima obavljanja tih poslova“.
Ako Vlada “suradnju” na koju se obvezala namjerava zamijeniti jednostranim donošenjem nezakonitih odluka o prepuštanju usluga čišćenja privatnom sektoru, SDLSN predlaže sindikatima državnih službi raspisivanje referenduma o štrajku s ciljem očuvanja namješteničkih radnih mjesta.

Pročitajte još…