OKRUGLI STOL O PREPORUKAMA ZA DALJNJU DECENTRALIZACIJU

OKRUGLI STOL O PREPORUKAMA ZA DALJNJU DECENTRALIZACIJU

USAID_prls

ZAGREB, 28. studenog 2005. (Hina) –  Načelnici i zaposlenici općina s više od 5.000 stanovnika danas su sudjelovali na okruglom stolu USAID-a i Saveza Udruge gradova i Udruge općina “o preporukama za daljnju decentralizaciju”.
Cilj je izraditi praktične preporuke o dodatnim funkcijama koje jedinice lokalne samouprave različitih veličina mogu učinkovito obavljati, kako bi im se te ovlasti i prenijele. Povjerenstvo za decentralizaciju trebalo bi definirati prijenos ovlasti i s njima povezanih financijskih sredstava.
Načelnici općina rekli su kako im je osnovni problem osiguranje novca za kvalitetnu provedbu postojećih nadležnosti te provedbu decentraliziranih, odnosno prenešenih nadležnosti.
Smatraju da i oni imaju sve stručne kapacitete za preuzimanje svih nadležnosti u području obrazovanja, koje su 2001. preuzela 32 grada, a zauzeli su se i za jačanje suradnje sa državnim Centrima za socijalnu skrb.
Naglasak okruglog stola stavljen je na poljoprivredu, na državno poljoprivredno zemljište. Radna skupina smatra da bi država trebala izvršiti prijenos vlasništva poljoprivrednog zemljišta na jedinice lokalne samouprave, a da državi treba ostaviti nadzor nad provedbom koncesije prodaje i zakupa zemljišta te jasnije propisati proces koncesije, kako bi se kvalitetno provela.
Krajem 2004. Vlada je radi decentralizacije određenih poslova državne uprave kao jednog od kriterija prilagodbe javne uprave europskim standardima osnovala Povjerenstvo za decentralizaciju. Članovi Povjerenstva su predstavnici Vlade i resornih ministarstava te Hrvatske zajednice županija i Saveza Udruge gradova i Udruge općina.
Projekt reforme lokalne samouprave, koji financira Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) pruža tehničku potporu lokalnoj samoupravi u Hrvatskoj. Projekt je pokrenut 2000. i njime se nastoji uvesti suvremena iskustva javnog upravljanja u većinu od 548 jedinica lokalne samouprave u Hrvatskoj. Projekt podupire reformu zakonodavstva
usmjerenog na jačanje sektora lokalne samouprave i do sada je kroz njega ostvarena suradnja s više od 200 hrvatskih gradova i općina. (Hina) xbma ysšh

Pročitajte još…