Oluja – simbol Domovinskog rata

Oluja – simbol Domovinskog rata

oluja_HRT050807_1

(HRT, 5. kolovoza) – Hrvatska slavi Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, sjećajući se 5. kolovoza 1995., kada je u akciji Oluja oslobođen grad Knin, središte srpske pobune od početka 90-ih.

oluja_HRT050807_2

Akcijom Oluja oslobođeno je oko 11 tisuća četvornih kilometara okupiranog područja, a oslobađanje Knina bilo je kruna akcije. Akcija je počela u petak, 4. kolovoza, u pet sati. Građanima srpske nacionalnosti s okupiranih područja Knina, Gračaca, Lapca, Korenice, Slunja, Gline, Dvora i Petrinje porukom se obratio tadašnji predsjednik države dr. Franjo Tuđman, pozvavši ih da ostanu u svojim kućama.

oluja_HRT050807_3

U ranim večernjim satima 4. kolovoza javnost je upoznata s time da akcija teče prema planu. Te večeri Hrvatska vojska i policija oslobodile su Sveti Rok, svega su nekoliko kilometara od Knina koji je u okruženju, te više gradova na okupiranim područjima.

U subotu, 5. kolovoza, točno u podne na kninskoj se tvrđavi zavihorila dvadesetmetarska hrvatska zastava.

oluja_HRT050807_4

Hrvatska vojska i policija oslobodile su i Gračac, Lovinac, Benkovac, Kijevo, Vrliku, Primišlje kraj Slunja te više prometnica. Oslobođena je i Dubica te su hrvatske snage došle na međunarodno priznatu granicu Hrvatske i BiH. U nedjelju, 6. kolovoza, stigle su vijesti o oslobađanju Plaškog, Ličkog Osika i Vrhovina, Obrovca, Korenice, Slunja, Plitvica… 7. kolovoza objavljeno je da je nakon 84 sata akcija Oluja u bivšim sektorima sjever i jug završena. Poginula su 174, a ranjeno je 1.430 pripadnika hrvatskih snaga.

tudman-knin