OPATIJA: Gradonačelnik Muzur zaslužan za izgradnju socijalnog partnerstva

OPATIJA: Gradonačelnik Muzur zaslužan za izgradnju socijalnog partnerstva

Opatija_golub(SDLSN, 29. listopada) OPATIJA – Jučer u 11 sati, za vrijeme pauze, 35 djelatnika Grada okupilo se na adresi Maršala Tita 6, Opatija, ali ne, kako bi to ime “druga” Tita moglo sugerirati, s ciljem osnivanja partijske čelije, već sindikalnog organiziranja i udruživanja u Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika Republike Hrvatske.

Novopečeni članovi sindikata na osnivačkoj skupšini utemeljili su SINDIKALNU PODRUŽNICU GRADA OPATIJE, kojoj su osim članova nazočili i županijska povjerenica SDLSN za  Primorsko – goransku županiju, Slavica Juranić i pravnica Nezavisnih hrvatskih sindikata, Nataša Malnar.

Najviše zasluga za osnivanje nove sindikalne podružnice SDLSN ima gradonačelnik Opatije Amir Muzur koji je prije desetak dana u Novom listu najavio “čistku” u gradskoj upravi i smanjenje plaća zaposlenih za desetak posto.

Muzur_NL

Smanjenje plaća Muzur je objasnio potrebom angažiranja novih ljudi na razvojnim projektima Grada Opatije, a u novinskom članku zaposlenici su mogli pročitati kako u krojenju vlastite sudbine neće moći sudjelovati jer nisu sindikalno organizirani.

Pa eto, nastavljajući igru asocijacija s početka teksta, možemo parafrazirati naslov romana Gabrijela Garcije Marquesa i reči kako “Gradonačelniku ima tko da piše” i zahvaliti mu se na doprinosu u promicanju sindikalnog aktivizma.

Opatija1_374

Na samoj se osnivačkoj skupštini moglo saznati da djelatnike najviše smeta spoznaja da su za smanjenje plaća morali saznali iz dnevnog tiska. Smanjenje plaće znatno bi osjetili djelatnici srednje i niže stručne spreme, koji i inače imaju male plaće. U razgovoru je naglašen velik raspon u plaćama niže i visoke stručne spreme. Dio djelatnika smatra da plaće ne treba smanjiti svima, nego predlažu ujednačavanje razlike između plaća rukovodećeg kadra i “običnih djelatnika”. Također je naglašen problem neisplate prekovremenih a odrađenih sati jer pismeni nalog o odrađivanju ne postoji “a poslovi su se morali odraditi”.

Socijalni dijalog s gradonačelnikom Muzurom u ime četredesetak (od 52 zaposlenika) sindikalno organiziranih djelatnika gradske uprave trebali bi voditi sindikalni povjerenik Slobodan Juračić i njegova zamjenica Mirta Tomulić, uz podršku povjereništva podružnice koje, pored sindikalnog povjerenika i zamjenice čine Saša Dunatov, Jasna Lovrović – Kirinčić, Mirko Suša i Vjekoslav Osojnak.

Nadamo se da će opatijska priča imati sretan završetak. No, ona je upozorenje zaposlenicima lokalne samouprave da svoj status trebaju utvrditi kolektivnim ugovorima, kako ne bi bili objekti lokalnih političkih elita.
Nadamo se da će opatijska priča imati sretan završetak. No, ona je upozorenje zaposlenicima lokalne samouprave da svoj status trebaju utvrditi kolektivnim ugovorima, kako ne bi bili objekti lokalnih političkih elita.

Članovi sindikata svjesni su da ih očekuje veliki posao i dug put od izrade, dogovaranja i pregovaranja te potpisivanja Kolektivnog ugovora, ali su spremni odraditi svoj dio posla i uz podršku stručne službe Sindikata pokrenuti socijalni dijalog.

Stoga će novi sindikalni povjerenik ovih dana pokucati na vrata gradonačelnika Muzura i upoznati ga s namjerom zapolsenika gradske uprave da o svojoj sudbini odlučuju u okviru demokratskih stečevina socijalnog dijaloga i kolektivnog pregovaranja.

Budući da dijele želju za prosperitetom Opatije kao hrvatskog turističkog bisera, vjerujemo da će učiniti sve kako bi i na području socijalnog partnerstva i uređenja zaposleničkih prava Opatija zablistala u punom sjaju.