Općinsko državno odvjetništvo u Osijeku smislilo kako napuniti državni proračun na račun državnih službenika i namještenika!!!

Općinsko državno odvjetništvo u Osijeku smislilo kako napuniti državni proračun na račun državnih službenika i namještenika!!!

lawyer(SDLSN, 25. siječnja) Državni službenici i namještenici koji državnu službu obavljaju u Osječko-baranjskoj županiji ovih su dana doživjeli novo neugodno iznenađenje od pravosudnih tijela ove županije.

Naime, pored činjenice da, za razliku od npr. općinskih i Županijskog suda Istarske županije, sudovi na području Osječko-baranjske županije smatraju da državni službenici i namještenici nemaju pravo na naplatu božićnice i dara za djecu za 2000. godinu po kolektivnom ugovoru, zbog čega su pred zakonom  već jednom stavljeni u nepovoljniji položaj od svojih kolega kojima sudovi u županijama u kojima žive u istovrsnom sudskom sporu priznaju pravo naplate ovih prava, i Općinsko državno odvjetništvo u Osijeku pobrinulo se prirediti im novu “pogodnost” u odnosu na ostale državne službenike.

Osječko općinsko državno odvjetništvo dosad je parnični trošak službenicima koji su izgubili sudski spor, po tužbenom zahtjevu u kojem je bilo navedeno više tužitelja, naplaćivalo u ukupnom iznosu uvećanom za troškove sastavljanja prijedloga za ovrhu. Prijedlog za ovrhu upućivan je prvom navedenom tužitelju, a u praksi ga je plaćao Sindikat, koji se obvezao članovima pružati besplatnu pravnu pomoć.

Međutim, 10. siječnja ove godine Općinsko državno odvjetništvo u Osijeku primijenilo je nov način naplate parničnog troška po tužbi u kojoj je navedeno više tužitelja, na način da ukupan iznos parničnog troška podijeli s brojem tužitelja, ali zato naplati svakome od njih trošak sastavljanja prijedloga za ovrhu.

Tako je primjerice parnični trošak od  1.200,00 kn u sporu u kojem je u tužbenom zahtjevu navedeno 24 tužitelja uvećan za 330,00 kuna troška za sastavljanje prijedloga za ovrhu državnom proračunu donio 1.530,00 kuna.

Bozicnice_ovrha2
24 tužitelja po ovom prijedlogu za ovrhu platilo je 1.200 kuna parničnih troškova + 330,00 kuna za sastavljanje prijedloga za ovrhu

 

Po novoj formuli, parnični trošak od 1.280,00 kuna kn u sporu u kojem je u tužbenom zahtjevu navedeno 34 tužitelja uvećan je za 34 x 250,00 kn za sastavljanje prijedloga za ovrhu, odnosno svakome od tužitelja navedenih u zahtjevu naplaćeno je sastavljanje prijedloga za ovrhu. Tako po ovom tužbenom zahtjevu u državni proračun treba uplatiti 9.780,00 kuna, odnosno 8.250,00 kuna više nego da su troškovi naplaćeni jednom od tužitelja.

34 tužitelja po ovom prijedlogu za ovrhu platilo je 1.280 kuna parničnih troškova + 34 x 250 kuna za sastavljanje prijedloga za ovrhu
34 tužitelja po ovom prijedlogu za ovrhu platilo je 1.280 kuna parničnih troškova + 34 x 250 kuna za sastavljanje prijedloga za ovrhu

Ovime je postalo bjelodano kako državni službenici i namještenici nisu samo diskriminirani pred sudovima u Republici Hrvatskoj, već i pred Državnim odvjetništvom.

Ako je već RH kriva zbog nastanka ovih sudskih sporova odnosno nepoštivanja kolektivnog ugovora, koje će svoj epilog imati i pred Europskim sudom za ljudska prava, onda bi se njezina pravosudna tijela barem trebala suzdržati od uvođenja dodatnih troškova na tuđu nevolju.

Također, za vrijeme koje su potrošili na pisanje pojedinačnih prijedlog za ovrhu mogli su riješiti još poneki predmet i tako dati svoj doprinos rješavanju situacije u pravosuđu.

O tome da svega ovoga ne bi bilo da se sadašnja vlada nagodila sa sindikatima kako je najavljivala na početku svog mandata suvišno je i govoriti. Sjetimo se samo riječi ministrice pravosuđa sa sastanka s predstavnicima Sindikata da država ne bi smjela biti bjesomučni parničar. Malo morgen!

Pročitajte još: