OPREČNA STAJALIŠTA Treba li nam outsourcing u javnom sektoru

OPREČNA STAJALIŠTA Treba li nam outsourcing u javnom sektoru

opacic_nl280414

Milanka Opačić smatra da je prelazak zaposlenih koji se ne bave osnovnom djelatnošću ustanova u kojima su zaposleni, kod novog, čitaj privatnog, poslodavca, najracionalnije rješenje za smanjenje troškova

(Novilist.hr, 28. travnja 2014.) Današnja konferencija o modelima učinkovitog upravljanja neosnovnim djelatnostima u javnom sektoru, potvrdila je oprečne stavove poslodavaca, sindikata i Vlade o outsourcingu odnosno izdvajanju pratećih djelatnosti u javnom sektoru.

novilist_hrTa je mogućnost otvorena i njoj Vlada intenzivno razmišlja, uz privremeni izuzetak zdravstva, potvrdila je na konferenciji potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić.

Ona smatra da je prelazak zaposlenih koji se ne bave osnovnom djelatnošću ustanova u kojima su zaposleni, kod novog, čitaj privatnog, poslodavca, najracionalnije rješenje za smanjenje troškova.

Naglašava da bi takvi radnici prelaskom kod novog poslodavca očuvali radna mjesta i prava iz radnog odnosa. Podsjeća da smjernice Europske unije omogućuju zaštitu njihovih prava u razdoblju od jedna do pet godina.

Vlada, odnosno državni proračun, pritom ostvaruje uštede na materijalnim izdacima između 10 i 30 posto u odnosu na današnje, a to bi na godišnjoj razini bilo približno 700 milijuna kuna, kaže Opačić.

Dodaje da pored outsourcinga, još uvijek nisu odbačene druge dvije opcije – poboljšanje efikasnosti unutar institucija javnog sektora i osnivanje »spin-off entiteta« to jest tvrtke u javnom vlasništvu stvorene na temelju izdvojene gospodarske cjeline.

Prema Vladinom planu, odluka o izboru modela očekuje se u svibnju ili lipnju.

Ministar obrazovanja, znanosti i sporta Željko Jovanović podsjeća da se za neosnovne djelatnosti u javnom sektoru izdvaja 3,4 milijarde kuna godišnje. Ako samo dio uštede od 700 milijuna kuna uložimo u povećanje kvalitete obrazovanja i znanosti, dugoročne prednosti outsourcinga su ogromne, dodaje.

Predsjednik Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika Boris Pleša pak smatra da je Vlada već donijela političku odluku o outsourcingu, ali kaže kako nije siguran da je to ispravan smjer. “Isticanje privatnog sektora kao nečeg što je najefikasnije samo po sebi nije prihvatljivo”, kaže Pleša.

Čelnik Sindikata Preporod Željko Stipić puno je oštriji. On smatra da je na djelu “đavolski savez Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) i Vlade”, koji je izravno usmjeren protiv interesa radnika. Stipić drži kako bi outcourcing donio smanjenje cijene rada, a potom otpuštanja te da sindikati na temelju vlastitih iskustava ne mogu vjerovati ni Vladi ni poslodavcima.

S druge strane, predsjednica Koordinacije poduzeća iz uslužnih djelatnosti (HUP) Ines Vodanić ističe da bi članice Koordinacije u slučaju preuzimanja zaposlenika javnog sektora, to učinile uz poštovanje njihovim prava u razdoblju od jedne do pet godina.

Prema danas predstavljenoj studiji o troškovima pratećih djelatnosti u institucijama javnog sektora, usluge među kojima su čišćenje, održavanje, pranje i peglanje, kuhanje, prijevoz i zaštita, opterećuju državni proračun s 3,4 milijarde kuna godišnje (bez režijskih troškova) i zapošljavaju 26.500 ljudi.

Najveći trošak od 995 milijuna kuna odnosi se na pripremu hrane i pića, 975 milijuna kuna godišnje košta održavanje, a 950 milijuna kuna čišćenje. Troškovi prijevoza dosežu 280 milijuna kuna, pranja i peglanja 116 milijuna kuna, a zaštite 122 milijuna kuna. kraj teksta

outsourcing_vl280414

(VEČERNJI LIST, 28. travnja 2014.) U državnim i javnim službama radi više od 26.500 ljudi na poslovima čišćenja, peglanja, pranja, pripreme hrane i pića, prijevoza i zaštite. Država godišnje izdvaja više od 3,4 milijarde kuna. Rečeno je to na skupu Modeli učinkovitog upravljanja neosnovnim djelatnostima u javnoj upravi.

vl_logo170214– Svi pokazatelji govore da postojeći organizacijski sustav više ne može funkcionirati. Ovo je jedna od devet reformi. Voljela bih da to uredimo tripartitnim sporazumom – rekla je potpredsjednica Vlade Milanka Opačić, istaknuvši da u zdravstvu za sada neće ići izdvajanje neosnovnih djelatnosti.

romana_vlNa skup su došli svi sindikati državnih i javnih službi.

– Netočno je da su predstavnici sindikata odbili sjesti za stol s predstavnicima Vlade – poručuje u ime sindikalne strane Siniša Kuhar, glavni tajnik Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika. Za tim stolom, pojašnjava, ionako nije sjedio ni jedan predstavnik Vlade, koji su sjedili u prvom redu, već najavljeni izlagači.

– Budući da je sindikalna strana po rasporedu trebala izlagati tek nakon pauze, bilo bi glupo sjediti prije pauze za stolom za kojim uopće ne možeš pratiti tuđa izlaganja jer si leđima okrenut projiciranim prezentacijama i govornicima – kaže Kuhar.