OSIJEK: Krešimir Sever i Boris Pleša o predstojećim sindikalnim aktivnostima

OSIJEK: Krešimir Sever i Boris Pleša o predstojećim sindikalnim aktivnostima

Sever_Osijek_ZP140108-006

(SDLSN, 14. siječnja 2008.) Članovi Županijskog povjereništva Osječko-baranjske županije danas su imali priliku čuti od čelnika Nezavisnih hrvatskih sindikata i predsjednika Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika RH o predstojećim sindikalnim aktivnostima naše sindikalne središnjice i SDLSN-a.

SDLSN_wwwKrešimir Sever podsjetio je na razloge zbog kojih NHS već duže vrijeme od Vlade, lokalnih vlasti i poslodavaca traži da se pitanju poskupljenja “doskoči” socijalnim dijalogom na svim razinama, kako bi se amortizirali objektivni uzroci poskupljenja, ali i njihovi subjektivni i često neopravdani razlozi.

Kada socijalni dijalog, usprkos javno očitovanoj volji svih njegovih aktera da se pokuša učiniti nešto više kako bi građani, čija primanja sve teže pokrivaju povećane troškove prehrane i komunalija, zađe u slijepu ulicu, onda građani imaju pravo očitovati svoje nezadovoljstvo prosvjedom, smatra Sever.

Osijek_ZP140108-009Ali takav prosvjed, rekao je Sever, ne treba smatrati napadom na vlast ili određenu politiku, već upozorenje svima, pa i vlasti na svim razinama – u državi i gradovima, da građani traže učinkovite mjere protiv poskupljenja koja ugrožavaju njihovu materijalnu sigurnost.

Takav prosvjed može imati učnka jedino ako nas pitanje poskupljenja potakne na zauzimanje vlastitog stava o mogućnostima koje nam stoje na raspolaganju da se stvari promijene, te ako prosvjed prihvatimo kao vrstu građanskog otpora politici olakog dizanja cijena svemu i svaćemu, često i bez ikakvog opravdanja, zaključio je Sever.

Predsjednik SDLSN Boris Pleša podsjetio je na dvije najvažnije zadaće Sindikata u 2008. godini, donošenje Zakona o plaćama državnih službenika i zaključenje novog kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike, budući da postojeći istječe u srpnju ove godine.

Pleša je upozorio na stav Sindikata da se Zakonom o plaćama  državnih službenika ne smije ukinuti institut minulog rada, kao radnopravna stečevina koja je priznata i državnim dužnosnicima, te da početni koeficijenti moraju omogućiti poboljšanje materijalnog položaja i službenicima sa SSS, koji čine najbrojniju grupaciju zaposlenika državnih službi.

Osijek_ZP140108-004