OSIJEK: Potpisan Kolektivni ugovor za službenike i namještenike upravnih tijela Grada Osijeka

OSIJEK Potpisan Kolektivni ugovor za službenike i namještenike upravnih tijela Grada Osijeka

Osijek_KU290409_1

(SDLSN, 29. travnja 2009.) Sindikalna podružnica Gradske uprave Grada Osijeka potpisala je danas sa Gradom Osijekom, kao poslodavcem novi Kolektivni ugovor za službenike i namještenike upravnih tijela Grada Osijeka. Kolektivni ugovor koji je sklopljen 2005. godine istekao je s danom 1. travnja 2009. godine.

sdlsn_www220U ime Grada Osijeka ugovor je potpisao gradonačelnik Anto Đapić, u ime Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika RH, Darko Lesar, zamjenik predsjednika te Zvonimir Lončarić u ime Sindikalne podružnice Gradske uprave Grada Osijeka.

Poslodavac je nakon višemjesečnih pregovora i usklađivanja stavova usvojio većinu zahtjeva sindikata.

Neki zahtjevi su usvojeni  u cijelosti, a neki djelomično, dok je manji dio zahtjeva odbijen, ali se definitivno može zaključiti da novi kolektivni ugovor predstavlja pomak na bolje odnosno veća materijalna i nematerijalna prava za službenike i namještenike upravnih tijela Grada Osijeka.

Osijek_KU290409_2

Najbitnije značajke novog ugovora su ugovaranje automatizma za povećanje osnovice plaće u slijedeće četiri proračunske godine uz ostavljanje mogućnosti za pregovore ovisno o proračunskim mogućnostima poslodavca i kretanjima u gospodarstvu, pravo na isplatu regresa za godišnji odmor, pravo na  sistematski pregled za sve službenike i namještenike, povećanje otpremnine prilikom odlaska u mirovinu i povećanje iznosa naknada za slučaj smrti službenika ili namještenika te članova njihovih obitelji kao i za slučajeve nastanka teške invalidnosti. Z. Lončarić