OSIJEK: Prosvjed zaposlenica HZZ zbog postupanja Sindikata

OSIJEK: Prosvjed zaposlenica HZZ zbog postupanja Sindikata

Protest(SDLSN, 28. listopada) Povodom vijesti o pokretanju prekršajnog postupka protiv HZZ-a kao pravne osobe i odgovorne osobe poslodavca zbog uskrate tjednog odmora, odnosno neisplate naknade na plaću za rad u dan tjednog odmora Sindikatu su se prosvjednim pismom obratile djelatnice Područne službe HZZ-a u Osijeku. U pismu se Sindikatu zamjera nekonzultiranje članstva pri upućivanju prosvjeda i naglašava “važnost edukacija u našem društvu”. također, Sindikatu se spočitava da je svojim prosvjedom sredstva koja bi se mogla usmjeriti za organiziranje edukacija zaposlenih i nezaposlenih osoba na ovaj način usmjerio na plaćanje kazni zbog prekršaja. Prosvjedno pismo možete u cijelosti pročitati pod opširnije, a na traženje ovih djelatnica pozivamo Vas da se uključite u javnu raspravu na ovu temu. Kao smjernice predlažemo da odgovorite na nekoliko pitanja:

  • Ima li Sindikat legitimitet prosvjedovati zbog očiglednog kršenja odredbi Zakona o radu, Temeljnog kolektivnog ugovora za službenike i namještenike u javnim službama i Pravilnika o radu HZZ-a?
  • Treba li pri tome konzultirati sve dugogodišnje članove Sindikata ili to može učiniti na prijedlog sindikalnih povjerenika – članova Odbora za zapošljavanje Sindikata?
  • Može li se Sindikat okriviti za “pogrešno usmjerena sredstva” ili krivicu treba snositi poslodavac koji je postupio suprotno zakonu i propisu?

Vaše mišljenje možete poslati na mail: sldsn-rh@zg.tel.hr ili na adresu Sindikata.

croma_cba1

Kao mali prilog raspravi o vrijednosti edukacije u našem društvu i tome ima li za nju dovoljno novaca Sindikat ima informaciju da je na jednoj od posljednjih sjednica Upravnog vijeća HZZ-a ravnateljici Pozaić odobrena edukacija na CROMA BUSINESS ACADEMY, odnosno Executive MBA programu, u vrijednosti od 16.000 EURA. Navedeni studij je namijenjen top menadžmentu, a ciljna skupina su “Ambiciozni, pozitivni, proaktivni, odgovorni, motivirani pojedinci, uglavnom iz privrednog sektora. Očekivani prosjek godina: između 30 i 40.”

Poštovani,

od sindikalnog povjerenika smo dobili članak o Pokretanju prekršajnog postupka protiv odgovornih osoba u HZZ-u zbog onemogućavanja korištenja tjednog odmora i o navodnom upućenom prosvjedu (u rujnu) ravnateljici HZZ-a. Zbog toga vas pitamo u ime koga je taj prosvjed upućen, jer ja kao dugogodišnji članovi sindikata nismo bili upućeni o tom prosvjedu.  Što se tiče sadržaja prosvjeda postavljamo pitanje čelnicima sindikata koliko su upućeni i znaju važnost edukacija u našem društvu,  jer ja kao dugogodišnji članovi sindikata smo spremni odvojiti svoje slobodno vrijeme na edukacije koje nam se nude (a nažalost toga je jako malo kod nas), jer jedino tako možemo kvalitetno obavljati svoj posao. Edukacijama nitko i nikada nije morao prisustvovati, pa se postavlja pitanje razine svijesti ljudi koji su se sami javljali, što bi trebala biti pohvala u našem društvu. Kao radnici u HZZ-u (savjetnici za poduzetništvo, savjetnici za posredovanje) svaki dan po nekoliko puta objašnjavamo nezaposlenim osobama-poduzetnicima početnicima važnost edukacije u ostvarenju njihovih poduzetničkih pothvata, kao i važnost edukacije kod nalaženja posla, a s druge strane nama se osporava pravo na daljnju edukaciju (pokušajte financijski sagledati problem, sredstva koja ste vi svojim prosvjedom usmjerili na kaznene odredbe, mogli bi iskoristiti za organiziranje edukacija zaposlenih i nezaposlenih osoba). Molimo vas da nam odgovorite na pitanja.

S poštovanjem. Radnici HZZ PS Osijek: Beba Madunović, Gordana Šterijev, Alka Ivanišević i Vesna Bačić