OSIJEK: Sanaderova vlada o dugovanjima Račanove vlade po kolektivnim ugovorima

OSIJEK: Sanaderova vlada o dugovanjima Račanove vlade po kolektivnim ugovorima

HRT_logoVlada je na sjednici u Osijeku raspravljala o informacijama o radnim sporovima nastalima zbog toga što bivša Vlada nije poštovala kolektivne ugovore u javnim i državnim službama, a prema kojima su pred općinskim sudovima 15.753 tužbe.
Ne postoje zbirni podaci svih sporova, no procjenjuje se da njihova vrijednost iznosi oko 2 milijarde kuna, navela je ministrica pravosuđa Vesna Škare-Ožbolt.

Informaciju o radnim sporovima nastalima zbog toga što bivša vlada nije poštovala kolektivni ugovor o isplati regresa, prekovremenih sati, božićnica, uvećanih plaća za djelatnike na području od posebne državne skrbi, dara za djecu itd. Vladi je podnio predstojnik Vladina Ureda za socijalno partnerstvo Vitomir Begović.

Sanader_citaNa pitanje premijera Ive Sanadera je li mu kao dužnosniku tog ureda i za bivše vlade poznato zašto se nisu poštovale odredbe kolektivnih ugovora, a što je dovelo do tužbi, Begović je odgovorio kako ga bivša Račanova vlada nije pozvala da se raspravi o tom pitanju te da je prema njegovu saznanju problem isplate nastao u bivšem Ministarstvu financija.
Ni meni nije poznato zbog čega protekla vlada nije poštovala kolektivne ugovore, rekao je Sanader, dodajući da njegova Vlada svoju politiku želi graditi na socijalnom partnerstvu.

Suker_OsijekMinistar financija Ivan Šuker ustvrdio je da je to samo jedna u nizu neisplata bivše vlade koje su služile za, kako je rekao, šminkanje proračuna. Da je bivša vlada poštovala te obveze, proračunski deficit u prošloj godini i godinama prije bio bi i veći, rekao je Šuker.
Naveo je i kako je nezapaženo u medijima prošla izjava predstavnika MMF-a da bivša vlada nije ispunila nijedan uvjet. Osvrćući se na pojedine medijske napise i opovrgavajući ih, Šuker je rekao da nitko iz MMF-a nije rekao da će Vlada trebati izvršiti rebalans proračuna.

Govoreći o tužbama zbog nepoštovanja kolektivnog ugovora, ministar unutarnjih poslova Marijan Mlinarić rekao je kako se procjenjuje iznos od 500 milijuna kuna za naplatu sudskih tužbi djelatnicima toga Ministarstva.
Ministar znanosti i obrazovanja Primorac naveo je da je samo u sektoru srednjoškolskog obrazovanja procjena da je riječ o iznosu od 150 milijna kuna, a u znanosti i visokom obrazovanju oko 25 milijuna kuna. I ministar zdravstva i socijalne skrbi Andrija Hebrang rekao je kako je danas za sastanka s čelnicima u Osječkoj bolnici čuo da se u toj bolnici zbog nepoštovanja kolektivnog ugovora utužuju isplate od 12 milijuna kuna.

hina_logo

OSIJEK: VLADA O RADNIM SPOROVIMA ZBOG NEPOŠTIVANJA KOLEKTIVNIH UGOVORA ZBOG ČEGA JE PODIGNUTO VIŠE OD 15.000 TUŽBI

OSIJEK, 12. ožujka 2004. (Hina) – Hrvatska Vlada na današnjoj sjednici u Osijeku je raspravljala o informacijama o radnim sporovima nastalim zbog toga što bivša Vlada nije poštivala kolektivne ugovore u javnim i državnim službama, a po kojima je pred općinskim sudovima 15.753 tužbi.
Ne postoje zbirni podaci svih sporova, no procjenjuje se da se njihova vrijednost kreće oko 2 milijarde kuna, navela je ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt.

Informaciju o radnim sporovima nastalim zbog toga što bivša vlada nije poštivala kolektivni ugovor o isplati regresa, prekovremenih sati, božićnica, uvećanih plaća za djelatnike na području posebne državne skrbi, dara za djecu itd. Vladi je podnio predstojnik Vladinog Ureda za socijalno partnerstvo Vitomir Begović.

Sanaderova_vladaNa pitanje premijera Ive Sanadera, je li mu kao dužnosniku tog ureda i za bivše Vlade poznato zašto se nije poštivalo odredbe kolektivnih ugovora, a što je dovelo do tužbi, Begović je odgovorio kako ga bivša Račanova vlada nije pozvala da se raspravi o tom pitanju, te da je po njegovom saznanju problem isplate nastao u bivšem Ministarstvu financija.
Ni meni nije poznato zbog čega protekla Vlada nije poštivala kolektivne ugovore, rekao je Sanader dodajući da njegova Vlada svoju politiku želi graditi na socijalnom partnerstvu.  Ministrima je rekao da što prije utvrde sve podatke o broju tužbi i novčanim iznosima, te da se toj problematici nastoji prići na način da se spor riješi u dogovoru sa sindikatima, nagodbom.
Iz ovog što je i danas izišlo na vidjelo treba izvući pouke, rekao je premijer dodajući da Vlada ima snage riješiti to pitanje.
Ministar financija Ivan Šuker ustvrdio je da je to samo jedna u nizu neisplata, odnosno neizvršavanja obveza bivše vlade koje su služile za kako je rekao “šminkanje proračuna”. Da je bivša vlada ispoštovala te obveze proračunski deficit u prošloj i godinama ranije bio bi i veći, rekao je Šuker.
Također je naveo kako je nezapaženo u medijima prošla izjava predstavnika MMF-a da bivša vlada nije ispunila niti jedan uvjet.
Osvrčući se na pojedine medijske napise i opovrgavajući ih Šuker je rekao da nitko iz MMF-a nije rekao da će Vlada trebati izvršiti rebalans proračuna.
Govoreći o tužbama zbog nepoštivanja Kolektivnog ugovora ministar unutarnjih poslova Marijan Mlinarić rekao je kako se procjenjuje iznos od 500 milijuna kuna za naplatu sudskih tužbi djelatnicima toga ministarstva.
Ministar znanosti i obrazovanja Primorac naveo je da je samo u sektoru srednjoškolskog obrazovanja procjena da se radi o iznosu od 150 milijna kuna, a u znanosti i visokom obrazovanju oko 25 milijuna kuna. I ministar zdravstva i socijalne skrbi Andrija Hebrang rekao je kako je danas za sastanka s čelnicima u Osječkoj bolnici čuo da se u toj bolnici zbog nepoštivanja Kolektivnog ugovora utužuje isplate od 12 milijuna kuna.

Vlada: Zbog nepoštivanja kolektivnih ugovora podignuto više od 15.000 tužbi

Vjesnik_logoČak šest tisuća tužbi iz radnih sporova u jednom je danu pristiglo na Upravni sud u Zagrebu, upozorila je ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt u raspravi o radnim sporovima nastalim zato što bivša vlada nije poštovala kolektivne ugovore u javnim i državnim službama. Iako još ne postoje zbirni podaci o svim sporovima, njihova se vrijednost procjenjuje na oko dvije milijarde kuna, rekla je ministrica.
“Treba se uhvatiti u koštac s tim problemom, jer nitko nema koristi da se on ne rješava”, upozorio je premijer. “Takve se stvari ne smiju mesti pod tepih, već se moraju rješavati”, istaknuo je Sanader.
Naime, kako je na sjednici iznio predstojnik Vladina ureda za socijalno partnerstvo Vitomir Begović, posljednjega dana 2003., prema podacima Državnog odvjetništva, evidentirana su čak 15.753 radna spora, točnije tužbe državnih službenika i namještenika te javnih službenika. Najviše tužbi podnijeli su djelatnici ministarstava unutarnjih poslova te obrane i zaposlenici srednjih škola. U Ministarstvu znanosti i obrazovanja procjenjuju da se sudskim tužbama potražuje 150 milijuna u srednjem školstvu, a oko 25 milijuna u visokom obrazovanju. U MUP-u procjenjuju da bi ove godine na naplatu moglo doći oko 500 milijuna kuna zbog sudskih tužbi.

Babic_BegovicPodsjetivši ga da je na čelu tog ureda bio i za vrijeme Račanove vlade, Sanader je upitao Begovića kako je moguće da bivša vlada nije poštivala odredbe kolektivnog ugovora pa je time napravila veliku štetu državi. Begović mu je odgovorio kako je to prvi put da se na sjednici Vlade raspravlja o problematici radnih sporova.
Ministrica pravosuđa upozorila je da taj trend porasta broja radnih sporova treba odmah zaustaviti predloživši da se s radnim sporovima ne ide više na sud, jer je to “gubljenje vremena i gomilanje sudskih troškova”, nego pokušati mirenje. Tek ako to propadne, radne sporove trebalo bi dati na sud. Hebrang dodao je da su samo u osječkoj Kliničkoj bolnici zaposlenici podigli tužbe u visini do 12 milijuna kuna.