OSIJEK Sastanak predstavnika Sindikata s načelnikom PU osječko-baranjske Darinkom Mikulićem

OSIJEK Sastanak predstavnika Sindikata s načelnikom PU osječko-baranjske Darinkom Mikulićem

PU_Osijek071008-002

(SDLSN, 9. listopada) OSIJEK – U sjedištu Policijske uprave osječko-baranjske održan je u utorak 7. listopada sastanak predstavnika Sindikata s načelnikom PU Darinkom Mikulićem i njegovim suradnicima, zamjenikom načelnika Stipom Rimcem, načelnikom pravnih, financijskih i tehničkih poslova Brunom Mukom.

sdlsn_www220Sindikat su na sastanku predstavljali predsjednik Sindikata Boris Pleša, predsjednik Odbora policije SDLSN Zlatko Orešković, sindikalni povjerenik Podružnice policije PU osječko-baranjske Ivan Špoljarić, na čiju inicijativu je i došlo do ovog sastanka te pravna savjetnica i predstavnica SDLSN u Zajedničkoj komisiji za tumačenje kolektivnog ugovora Iva Bolanča.
Na sastanku je sindikalni povjerenik Ivan Špoljarić prezentirao probleme u svezi s plaćanjem putnih troškova, organiziranog upućivanja na ispomoć u druge PU, nedostatka dijelova policijske odore, teškim uvjetima rada policijskih službenika i radnom vremenu granične policije.

HSŠpoljarić je naglasio i problem pojave visokog postotka nagriženosti oružja pri provjeri naoružanja, za koji smatra da je posljedica različitih kriterija procjene nagriženosti nakon što je PU dobila novog puškara. To najveći broj policijskih djelatnika koji vode računa o održavanju osobnog naoružanja dovodi u neugodan položaj te moraju podnositi i pismeno izvješće o razlogu takvog stanja.
Govoreći o istaknutim problemima načelnik Mikulić pojasnio je kako su problemi s putnim troškovima nastali djelatnika koji se upućuju na ispomoć nastali u slučajevima kada je pojedincima odobravan odlazak na ispomoć vlastitim osobnim vozilom, te da se pri obračunu vremena putovanja kod njih javlja problem evidencije vremena provedenog na putu.
Načelnik Mikulić je dodao kako smatra da je problem nedostatka dijelova odore predimenzioniran, te da je po službenoj provjeri utvrđeno potraživanje za svega 23 zimske jakne, koje su potom i nabavljene.
Glede osmosatnog radnog vremena granične policije načelnik Mikulić je rekao kako je riječ o njegovoj odluci koju je donio temeljem rezultata uspješnosti rada dobivenih nakon probnog perioda rada po takvom radnom vremenu te kako bi izbjegao “potezanje za rukav” ostalih policijskih službenika koji su tražili premještaj na granicu zbog atraktivnosti 12 satnog radnog vremena.

PU_Osijek071008-004

Na navod Zlatka Oreškovića kako se na području PU zagrebačke na graničnim prijelazima i dalje radi 12 sati te da je takvo radno vrijeme utvrđeno i zbog usklađivanja s radnim vremenom carinske i sanitarne službe, Mikulić je ostao rezolutan u tome da je rad u osmosatnom radnom vremenu efikasniji, a takvo uređenje radnog vremena u domeni načelnika PU.

Do veće razine nagriženosti naoružanja, rečeno je od predstavnika PU, došlo je zbog toga što se provjere nagriženosti nisu provodile kontinuirano.
Predsjednik Sindikata Boris Pleša izrazio je zadovoljstvo održanim sastankom zbog mogućnosti razmjene stavova između socijalnih partnera te osvjetljavanja problema koji se javljaju u radu policijskih službenika iz različitih perspektiva, što bi u konačnici trebalo rezultirati rješenjima koja su najpovoljnija za obje strane.

Po završetku sastanka s načelnikom PU predstavnici Sindikata sastali su se i s Načelnicom Odjela granične plicijse Dubravkom Vilhelm, načelnikom Pravne službe Tonijem Čekom i načelnicom financijskih poslova Gordanom Rajić te im ukratko prezentirali problematiku o kojoj je raspravljano s načelnikom PU.