Osječki vatrogasci protive se smanjivanju plaća

Osječki vatrogasci protive se smanjivanju plaća

dnevnikhr_logoDjelatnici osječke Javne profesionalne vatrogasne postrojbe (JPVP) i sindikalni dužnosnici danas su u Osijeku izrazili nezadovoljstvo nedavnom odlukom Upravnog vijeća JPVP-a o smanjivanju plaća i ukidanju dodatka na uvjete rada te su najavili zakonom propisane akcije ako ne uspije proces mirenja.

osijek_vatr_dnHR390

Pregovori JVP-a Osijek i članova osječkog poglavarstva oko smanjenja plaća (Foto: Pixsell)

Povjerenik Sindikata profesionalnih vatrogasaca Drago Pranjić rekao je na konferenciji za novinare kako su odlukom Upravnog vijeća 9. travnja osječkim vatrogascima ukinut dodatak na plaću od 20 posto na uvjete rada iako, kako tvrdi, takav dodatak imaju i neke druge osječke gradske tvrtke te vatrogasci u ostalim dijelovima Hrvatske. Istaknuvši kako je plaća osječkim vatrogascima novim pravilnikom smanjena, ovisno o radnome mjestu, od tri do 18 posto, Pranjić je rekao kako je čudno što je Upravno vijeće donijelo takvu odluku dok s predstavnicima Gradske uprave traju kolektivni pregovori.

Zamjenik predsjednika Sindikata državnih i lokalnih službenika te namještenika Darko Lesar odluku Upravnog vijeća tijekom kolektivnih pregovora ocijenio je jednostranom te je pozvao na nastavak socijalnog dijaloga. Ako proces mirenja ne uspije, najavio je zakonom propisane akcije, a koje će to akcije biti, odlučit će se kad za to dođe vrijeme. Predsjednik županijske Udruge profesionalnih vatrogasaca Vilko Smažil ocijenio je kako će to biti prva vatrogasna postrojba kojoj se ukida dodatak na uvjete rada. Predstavnik Gradske uprave u pregovaračkom odboru Milan Kamenko pokušao je osporiti tvrdnje predstavnika JPVP-a i sindikata, ističući kako je finaciranje postrojbe rezultat trenutačnih financijskih mogućnosti grada, a cilj je, kako je dodao, zadržati sva radna mjesta. Kamenkove tvrdnje da se povećanjem koeficijenata pokušalo nadoknaditi ukidanje dodatka na uvjete rada nekoliko su puta izazvale negodovanje nazočnih vatrogasaca. (Hina)

OSJEČKI VATROGASCI PRED ŠTRAJKOM
‘Zar Grad nema ni za dva posto naših troškova?’

osijek_vatr_tportal210410

Ostvari li se odluka upravnog vijeća Javne profesionalne vatrogasne postrojbe Grada Osijeka, 99 osječkih vatrogasaca bit će jedini u Hrvatskoj koji uz plaću nemaju pravo na naknadu za uvjete rada. Osim naknade, smanjene su im i plaće ovisno o radnom mjestu od tri do 18 posto. S prošlogodišnjih 2,5 milijuna kuna, stavka za vatrogasce u gradskom proračunu pala je na milijun kuna, što je manje za 60 posto
tportal_logoSindikalni povjerenici na današnjem skupu upozorili su da je odluka upravnog vijeća protuzakonita jer su u tijeku pregovori o kolektivnom ugovoru tijekom kojih se ne smiju mijenjati radna prava. ‘Naš rad sa 98 posto financira država, a Grad Osijek samo sa dva posto, ali ni to ne žele’, očajan je sindikalac Drago Pranjić. On je istakao da je gradska uprava još 2000. godine podigla cijenu komunalne naknade, i to zbog financiranja vatrogasne djelatnosti, ali primanja vatrogasaca se smanjuju.

Osnovna plaća iznosi bruto 5.100 kuna, na što su prije sporne odluke vatrogasci imali pravo na 20 posto naknade za uvjete na radu. ‘Svi vatrogasci u Hrvatskoj primaju takvu naknadu jer obavljaju opasan posao’, upozorio je Pranjić. Naknada za uvjete na radu, dodao je, nije ukinuta u gradskim tvrtkama – u Unikomu 20 posto, Gradskom prijevozu putnika 15 posto, čak i Ukopu 10 posto.

‘Ovakva jednostrana odluka upravnog vijeća tijekom kolektivnih pregovora nedopustiva je. Žalit ćemo se, ako to odbiju idemo na mirenje, a zatim u štrajk’, ustvrdio je Darko Lesar, osječko-baranjski povjerenik Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika Hrvatske.

Na skupu se našao i povjerenik za komunalne djelatnosti Milan Kamenko koji je, kratko rečeno, zaključio da nije točno što tvrde vatrogasci. ‘Odluka je donesena u skladu s mogućnostima proračuna Grada Osijeka za koje svi znamo kakve su’, rekao je Kamenko. Dodao je da je cilj Grada zadržavanje svih zaposlenih, ali da postoji i ‘druga, svi znamo koja, nepopularna mogućnost’, što je naljutilo vatrogasce. Pranjić je rekao da ne može biti govora o otpuštanjima budući da procjena ugroženosti Grada Osijeka zahtjeva zapošljavanje preko 100 profesionalnih vatrogasaca.

Pobunjeni vatrogasci žalbu na spornu odluku moraju predati u roku od dva tjedna, isto toliko čekat će odgovor. Ako im to ne uspije, provest će se mirenje, a spremni su i na štrajk.