OSNOVAN PRVI GLOBALNI SINDIKAT

OSNOVAN PRVI GLOBALNI SINDIKAT

global_union230(Moj posao) Prvi globalni sindikat, potpisivanjem ugovora, osnovali su Amicus, najveći sektorski sindikat iz Velike Britanije, njemački IG-Metall te dvije najveće američke radničke organizacije, Udruženje staklara i Međunarodno udruženje radnika koji rade na strojevima za šivanje.
Glavni cilj organizacije je pokušati spriječiti multinacionalne kompanije u međusobnom izigravanju radnika.
Time su, piše britanski list The Guardian, britanski, njemački i američki sindikati potaknuli stvaranje sporazuma kojim će šest milijuna sindikalnih članova izazivati sile globalnog kapitalizma.
Sindikalni vođe objavili su da je to prvi korak prema uspostavi zajedničkog sindikata koji će zastupati združenu silu protiv multinacionalnih saveza. Vođa Amicusa, Derek Simpson za BBC je izjavio kako se svijet mijenja te da je potrebno stvaranje novih veza.
Uspostavljanjem pozitivnih veza i radnih dogovora s trgovinskim sindikatima u drugim zemljama, možemo zajedničkim snagama raditi na sprečavanju opadanja radničkih standarda, koji uzrokuju globalne kompanije u bezobzirnoj utrci za profitom“, istaknuo je Simpson.
Kako bi stvorio organizaciju od dva milijuna članova, sindikat Amicus namjerava se udružiti i sa sindikatom radnika u transportu. Zajedno s IG-Metallom, koji ima 2,4 milijuna članova, USW-om sa 1,2 milijuna i s još 730.000 članova radnika iz industrije šivanja, nova bi sindikalna organizacija brojala 6,3 milijuna radnika.