Osnovana podružnica Općinskog suda u Koprivnici

Osnovana podružnica Općinskog suda u Koprivnici

KKZ_film(SDLSN, 6. veljače 2008.) Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika RH dobio je prinovu u svojoj brojnoj sindikalnoj obitelji – Podružnicu Općinskog suda u Koprivnici.

Osnivačka skupština održana 4. veljače rezultirala je osnivanjem podružnice i izborom Dražen Petrovića za sindikalnog povjerenika i Goran Savića za zamjenika sindikalnog povjerenika.

Oni su tim činom postali “časnici za vezu” između sudskih službenika u Koprivnici i Sindikata, ali i osobe odgovorne za aktivnosti nove podružnice usmjerene ka poboljšanju socijalnog i gospodarskog položaja službenika i namještenika u pravosuđu.

Osnivačkoj skupštini nazočili su predsjednik Sindikata Boris Pleša, glavni tajnik Siniša Kuhar i županijski povjerenik Božidar Turek, koji su istaknuli važnost sindikalnog organiziranja i službeničke solidarnosti u trenutku kad se provodi reforma službeničkog zakonodavstva, donosi Zakon o plaćama državnih službenika, a pravosuđe je na udaru kao “prepreka” ulasku u EU.

Osim ovog središnjeg događaja, predstavnici Sindikata sastali su se i s predstojnikom Ureda državne uprave u Koprivničko-križevačkoj županiji Ivanom Švegovićem i županom Darkom Korenom te sindikalne povjerenike u županiji informirali o aktivnostima Sindikata na sjednici Županijskog povjereništva.

Tijekom susreta sa županom koprivničko-križevačkim, gospodinom Darkom Korenom, dvije su strane sa zadovoljstvom konstatirale visoku razinu socijalnog dijaloga na razini županije, a županijski sindikalni povjerenik Božidar Turek naglasio je kako se kolektivni ugovor za zaposlene u županiji može smatrati jednim od najboljih kolektivnih ugovora za zaposlene u upravnim tijelima područne samouprave.

Župan Koren rekao je pak kako je kao gospodarstvenik bio ugodno iznenađen odgovornošću sindikalnih predstavnika u pregovorima glede tražene razine prava, na način da se dogovorena rješenja kreću u granicama fiskalnih mogućnosti županije. Koren je naglasio i često zaboravljeni aspekt kolektivnih pregovora, odgovornost svih zaposlenika za dobre rezultate upravnih tijela u kojima su zaposleni.

Sjednica Županijskog povjereništva Koprivničko-križevačke županije protekla je u otvorenom razgovoru o predstojećim aktivnostima Sindikata na zaključenju novog kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike te donošenju Zakona o plaćama državnih službenika i Uredbe o plaćama namještenika, o čemu je sindikalne povjerenike informirao predsjednik Sindikata Boris Pleša.

Pleša je naglasio odlučnost Sindikata da se postojeća razina prava iz kolektivnog ugovora sačuva i unaprijedi te dodao kako će kod donošenja Zakona o plaćama državnih službenika Sindikat odlučno zastupati politiku očuvanja dodatka za minuli rad i podizanja početnih koeficijenata za službenike sa SSS, odnosno svih zaposlenih u državnim službama.

Pročitajte još…